Zapiekany ser – czy to nie brzmi dobrze? Do tego trochę glutenu w postaci grzanki, kieliszek wina, ulubiona świeca i możemy zaczynać aromatyczną jesień.
Mam dla Was kilka przepisów na zapiekany ser
Czego potrzebujemy?
- sera – tu wszystko zależy od Was. Ja polecam: camembert, brie, fetę, halloumi, gorgonzolę, ser kozi.
- naczynia do zapiekania – rozmiar zależy od tego ile sera i dodatków chcesz zapiekać
- dodatków do zapiekania – figi, pomidorki koktajlowe, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, świeże zioła, daktyle, gruszki
- dodatków do serwowania – orzechy, miód, sos balsamiczny, pistacje, syrop daktylowy, oliwa z oliwek, oliwa aromatyzowana, sezam
- piekarnika 😉
Co robimy, co łączymy?
To, co lubicie 🙂
Zasada jest taka – ser wkładamy do naczynia żaroodpornego, okładamy dodatkami, polewamy czym trzeba i zapiekamy aż będzie gorący i rozpływający się. Potem robimy grzanki i nakładamy na nie ciepły ser.
Moje ulubione pomysły na zapiekany ser:
- figi nadziewane gorgonzolą – figi nacinamy na krzyż, w środek wkładamy gorgonzolę, polewamy miodem albo syropem klonowym, posypujemy orzechami albo pistacjami i zapiekamy
- feta z pomidorkami i bazylią – fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego, okładamy pomidorkami koktajlowymi, kilkoma ząbkami czosnku i świeżymi ziołami. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy.
- feta z miodem i sezamem – fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem, polewamy miodem i zapiekamy
- halloumi z nektarynkami lub brzoskwiniami – kostkę halloumi układamy w naczyniu, okładamy ćwiartkami nektarynki lub brzoskwini, skrapiamy balsamico i zapiekamy
- camembert i ziołami – camembert układamy w naczyniu żaroodpornym i nacinamy na wierzchu kratkę nożem. Wbijamy kawałki czosnku, rozmarynu i zapiekamy, aż ser zrobi się miękki
- feta ze śliwkami – tak samo jak z pomidorkami 🙂
- ser kozi z figami lub daktylami – jak wyżej 🙂
Możecie też nakładać ser na pieczywo i tak zapiekać. Np. pinsa będzie do tego świetna!
- pinsa z mascarpone, gruszką i serem pleśniowym – pinsę (dostaniecie np. w Lidlu) smarujemy mascarpone, na to plasterki gruszki, sera pleśniowego odrobina orzechów lub pistacji i miód. Na 5-10 minut do piekarnika i gotowe.
- pinsa z pesto, burratą – pinsę smarujemy pesto i zapiekamy przez chwilkę. Na to wykładamy burratę, skrapiamy oliwą albo balsamico i jemy
- pinsa z kozim serem i daktylami – jak wyżej 🙂
- grzanki z serem kozim i daktylami/ figami – na patelni z odrobiną masła robimy grzanki. Na to układamy kawałki koziego sera lub smarujemy kozim twarożkiem, dalej układamy plasterki figi albo daktyli, posypujemy orzechami, skrapiamy miodem albo syropem klonowym i jemy najlepiej na ciepło.
- grzanki z burratą i karmelizowaną nektarynką – na patelni z odrobiną masła robimy grzanki. Obok układamy ćwiartki nektarynek i karmelizujemy. Na grzankach rozkłądamy burratę, na to nektarynki i balsamico. Pycha!
TIP: świetnym pomysłem jest “serowa impreza” 🙂 Jeżeli szukasz inspiracji na wieczór z przyjaciółmi, to polecam kupić różne sery, różne dodatki – ułożyć je w naczyniach żaroodpornych i czekać na gości.
Zapiekać wtedy, gdy przyjdą i serwować z bagietką i winem 🙂
To jak? Który przepis na zapiekany ser będzie Twoim ulubionym? 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!