Zapiekany ser – czy to nie brzmi dobrze? Do tego trochę glutenu w postaci grzanki, kieliszek wina, ulubiona świeca i możemy zaczynać aromatyczną jesień.

Mam dla Was kilka przepisów na zapiekany ser

Czego potrzebujemy?

  • sera – tu wszystko zależy od Was. Ja polecam: camembert, brie, fetę, halloumi, gorgonzolę, ser kozi.
  • naczynia do zapiekania – rozmiar zależy od tego ile sera i dodatków chcesz zapiekać
  • dodatków do zapiekania – figi, pomidorki koktajlowe, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, świeże zioła, daktyle, gruszki
  • dodatków do serwowania – orzechy, miód, sos balsamiczny, pistacje, syrop daktylowy, oliwa z oliwek, oliwa aromatyzowana, sezam
  • piekarnika 😉

Co robimy, co łączymy?

To, co lubicie 🙂

Zasada jest taka – ser wkładamy do naczynia żaroodpornego, okładamy dodatkami, polewamy czym trzeba i zapiekamy aż będzie gorący i rozpływający się. Potem robimy grzanki i nakładamy na nie ciepły ser.

Moje ulubione pomysły na zapiekany ser:

  • figi nadziewane gorgonzolą – figi nacinamy na krzyż, w środek wkładamy gorgonzolę, polewamy miodem albo syropem klonowym, posypujemy orzechami albo pistacjami i zapiekamy
  • feta z pomidorkami i bazylią – fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego, okładamy pomidorkami koktajlowymi, kilkoma ząbkami czosnku i świeżymi ziołami. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy.
  • feta z miodem i sezamem – fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem, polewamy miodem i zapiekamy
  • halloumi z nektarynkami lub brzoskwiniami – kostkę halloumi układamy w naczyniu, okładamy ćwiartkami nektarynki lub brzoskwini, skrapiamy balsamico i zapiekamy
  • camembert i ziołami – camembert układamy w naczyniu żaroodpornym i nacinamy na wierzchu kratkę nożem. Wbijamy kawałki czosnku, rozmarynu i zapiekamy, aż ser zrobi się miękki
  • feta ze śliwkami – tak samo jak z pomidorkami 🙂
  • ser kozi z figami lub daktylami – jak wyżej 🙂

Możecie też nakładać ser na pieczywo i tak zapiekać. Np. pinsa będzie do tego świetna!

  • pinsa z mascarpone, gruszką i serem pleśniowym – pinsę (dostaniecie np. w Lidlu) smarujemy mascarpone, na to plasterki gruszki, sera pleśniowego odrobina orzechów lub pistacji i miód. Na 5-10 minut do piekarnika i gotowe.
  • pinsa z pesto, burratą – pinsę smarujemy pesto i zapiekamy przez chwilkę. Na to wykładamy burratę, skrapiamy oliwą albo balsamico i jemy
  • pinsa z kozim serem i daktylami – jak wyżej 🙂
  • grzanki z serem kozim i daktylami/ figami – na patelni z odrobiną masła robimy grzanki. Na to układamy kawałki koziego sera lub smarujemy kozim twarożkiem, dalej układamy plasterki figi albo daktyli, posypujemy orzechami, skrapiamy miodem albo syropem klonowym i jemy najlepiej na ciepło.
  • grzanki z burratą i karmelizowaną nektarynką – na patelni z odrobiną masła robimy grzanki. Obok układamy ćwiartki nektarynek i karmelizujemy. Na grzankach rozkłądamy burratę, na to nektarynki i balsamico. Pycha!

TIP: świetnym pomysłem jest “serowa impreza” 🙂 Jeżeli szukasz inspiracji na wieczór z przyjaciółmi, to polecam kupić różne sery, różne dodatki – ułożyć je w naczyniach żaroodpornych i czekać na gości.

Zapiekać wtedy, gdy przyjdą i serwować z bagietką i winem 🙂

zapiekany ser

zapiekany ser

To jak? Który przepis na zapiekany ser będzie Twoim ulubionym? 🙂


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life