Przepisy na babski wieczór powinny być szybkie i smaczne. Tak właśnie było podczas drugiej edycji weekendu w stylu #mamczasdlasiebie. Było wino, były kobiety, było dużo śmiechu i były pyszne rzeczy. Dzielimy się więc przepisami!
Nasz kobiecy wyjazd trwał 3 dni. Miałyśmy posiłki zorganizowane przez Mana Lake, czyli ośrodek w którym mieszkałyśmy i takie do przygotowania samodzielnie, by się trochę zintegrować – a wiadomo, najlepiej ludzie integrują się w kuchni.
Powitałam uczestniczki lokalnym polskim winem Marcelino – orzeźwiające, lekkie, pochodzące z Lusówka, tworzone przez młodych ludzi pełnych pasji. Jak mówi właściciel: “Wszystkie nasze wina powstają w dokładnie taki sam sposób jak tradycyjne wina gronowe. Owoc, w tym przypadku porzeczka, trafia na prasę gdzie wyciskany jest moszcz, który następnie pompujemy do stalowej kadzi fermentacyjnej. Zaszczepiamy nastaw szlachetnymi drożdżami, które importujemy specjalnie do tych win z Francji. Nastęnie wino jest klarowane w sposób naturalny poprzez odpowiednio długie leżakowanie. Nie używamy soków zagęszczonych, barwników, aromatów. Wszystkie walory zapachowe i smakowe są wynikiem tylko i wyłącznie fermentacji. Jesteśmy zarejestrowanym producentem win owocowych jakościowych, co obliguje nas do bardzo okrojonych metod produkcji oraz czasu leżakowania wina. Każda butelka jest ręcznie rozlewana, korkowana i etykietowana”
![wino marcelino](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/Zrzut-ekranu-2024-04-22-o-15.06.08-1024x713.png)
![wino marcelino](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/Zrzut-ekranu-2024-04-22-o-15.06.19-1024x689.png)
My miałyśmy wariant z czerwonej porzeczki, ale wiem że szykuje się również biała porzeczka – będę śledzić, bo jest idealna na lato!
![wino Marcelino](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6513-768x1024.jpg)
![lodówka](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6555-768x1024.jpg)
![Mix Me](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6547-768x1024.jpg)
A jak ktoś nie pije wina?
Tez miałyśmy rozwiązanie 🙂 Z pomocą przyszły kordiały od Mix Me. Kordiały, to nic innego jak gotowe bazy do drinków. Mix Me ma 4 wersje: Tropical, Mango Punch, Cherry Bitter i Fresh. Robiłyśmy z nich różne rzeczy – np. tropikalną lemoniadę w wielkim słoju: baza Tropical, woda gazowana, lód, cytrusy w plasterkach – świetna opcja na imprezy. Z kolei Mango Punch mieszałyśmy z bąbelkami. Kolejnego dnia zrobiłyśmy czerwoną lemoniadę z Cherry Bitter – też była pyszna. Ogromną zaletą Mix Me jest to, że nie musimy kupować wielu składników, bo wszystko jest zmieszane i zbalansowane w tej magicznej buteleczce, a przygotowanie koktajlu naprawdę proste.
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/Zrzut-ekranu-2024-04-22-o-16.22.28-1024x460.png)
Coś słodkiego na powitanie?
Bardzo proszę! Na uczestniczki weekendu czekały słodkości od cukierni Nowaczyk – mojej ulubionej. Zajadałyśmy się babeczkami z kremem i owocami oraz rogalikami z powidłami. Było słodko az do niedzielnej pożegnalnej kawki i ostatniego rogalika 😉
Co na deser?
A na deser po kolacji czekały lody Willisch. Niesamowity produkt, bo wysyłany do domu w specjalnych boxach z suchym lodem. Pojemniki z lodami przyjechały zmrożone jak prosto ze sklepu. A smaki? No totalne szaleństwo – przeróżne kombinacje: tarta cytrynowa, pomarańcza z pietruszką, karmelki z czekoladą, biała czekolada z kokosem, kogel mogel, masło orzechowe. No i klasyki jak firmowa śmietanka, truskawka, kakao z lat 80. i dużo dużo więcej! Lody były przepyszne, a jedzone nocą przy babskich ploteczkach smakowały jeszcze lepiej 🙂
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6606-1024x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/Zrzut-ekranu-2024-04-22-o-16.29.32-1024x572.png)
W jedzeniu musi być balans!
Gdyby dziewczyny zgłodniały w pokojach, to w lodówkach zostawiłam im koktajle i fit deserki od FitBox Catering. Zdrowy Maxi King czy zielony koktajl były idealne na spacer po lesie, albo jako posiłek po pilatesie, który miałyśmy w sobotę rano.
![Wino Toskanii](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6467-768x1024.jpg)
![rogaliki z powidłami](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6587-768x1024.jpg)
![lody Willisch](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6556-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6409-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6635-884x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6682-768x1024.jpg)
Czas na kolację i wspólne gotowanie!
Miałyśmy do dyspozycji pyszne szparagi od Szparagi z Wielkopolski w trzech wariantach – białe, zielone i fioletowe. Wszystkie pyszne i bardzo świeże. Przyjechały do nas kurierem, a zapakowane były w specjalny worek, który umożliwia ich przechowywanie w świeżości nawet 2 tygodnie – rewelacyjna sprawa. Szparagi przygotowałyśmy w panierce i w wersji na pinsie. Niżej będą przepisy 🙂
Głównym punktem programu była nasza włoska kolacja przygotowana z produktów ze sklepu WinoToskanii. Asortyment niesamowity! Włoskie sery, wędliny, oliwa, sosy. Wszystko zamawiane online i wspaniale przygotowane do transportu – zapakowane w torbę termiczną i wkład termiczny zostało dostarczone świeże i schłodzone. My przygotowałyśmy pinsę w różnych wariantach – na białym i na czerwonym sosie oraz deski serów i wędlin. Ser z pistacją, ser leżakujący w winie, salami z pistacją, prawdziwy parmezan, suszone oliwki. Poza tym WinoToskanii ma tez w ofercie mnóstwo makaronów, włoskich słodyczy no i wina oczywiście!
![deska serów i wędlin](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6643-1024x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6629-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6420-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6624-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6575-1-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6463-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6464-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6752-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6750-768x1024.jpg)
![](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6753-768x1024.jpg)
Przepisy na babski wieczór w stylu #mamczasdlasiebie
Szparagi w parmezanowej panierce:
- Szparagi umyć, osuszyć i jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż.
- W jednej misce roztrzepać 2 jajka z solą i pieprzem
- W drugiej przygotować panierkę z bułki tartej i parmezanu w proporcjach 1:1
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 190 stopni
- Szparagi obtaczać w jajku i w panierce. Układać na blaszce
- Skropić oliwą
- Piec 15 minut
Pinsa z mascarpone i szparagami:
- Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
- Szparagi umyć, osuszyć, jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż – układać na pinsie
- Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy szparagami
- Piec 5-10 minut w 200 stopniach
- Przed podaniem polać oliwą rozmarynową
- Można podać z konfiturą z figi.
Pinsa z mascarpone i gruszką:
- Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
- Gruszkę umyć, pokroić na cienkie plasterki – układać na pinsie
- Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy plastrami gruszki
- Polać miodem, posypać posiekanymi pistacjami
- Piec 5-8 minut w 200 stopniach
- Przed podaniem polać balsamico
- Można podać z konfiturą z figi
Pinsa z mascarpone i śliwką:
- Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
- Śliwki umyć, wyjąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki – układać na pinsie
- Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy plastrami śliwki
- Polać miodem, posypać posiekanymi pistacjami
- Piec 5-8 minut w 200 stopniach
- Przed podaniem polać balsamico
- Można podać z konfiturą z figi
Pinsa z sosem pomidorowym i wędliną i papryczkami:
- Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmarować sosem
- Zetrzeć mozzarellę, posypać pinsę
- Ułożyć dowolne wędliny
- Papryczki wyjąć ze słoika, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na pinsie
- Zapiekać 5-8 minut w 200 stopniach
- Przed podaniem polać oliwą
Pinsa z sosem pomidorowym i wędliną i szparagami:
- Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmarować sosem
- Zetrzeć mozzarellę, posypać pinsę
- Ułożyć dowolne wędliny
- Szparagi umyć, osuszyć, jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż – układać na pinsie.
- Zapiekać 5-8 minut w 200 stopniach
- Przed podaniem polać oliwą
Deska rozmaitości:
- wędliny i sery pokroić i ładnie ułożyć na desce
- oliwki przełożyć do miseczek
- grissini, chipsy rozłożyć do naczyń
- …w skrócie – pełna dowolność! 🙂
![pinsa ze szparagami](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6633-768x1024.jpg)
![szparagi w panierce](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6621-768x1024.jpg)
![pinsa z mascarpone](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6632-1-768x1024.jpg)
Mam nadzieję, że wykorzystacie nasze najlepsze przepisy na babski wieczór. Smacznego! 🙂
…a koleja edycja weekendu w stylu #mamczasdlasiebie odbędzie się w terminie 13-15 września. Jeżeli chcesz do nas dołączyć, pisz na kontakt@mumslife.pl
Tekst powstał przy współpracy barterowej z wymienionymi w tekście Partnerami wydarzenia: weekend w stylu #mamczasdlasiebie.
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!
![Mum's Life](https://mumslife.pl/wp-content/uploads/2021/11/257771848_426620285638356_1984520818400730924_n-1024x684.jpg)