Domowy chleb – prosty i sprawdzony przepis.
Domowy chleb. Dom kojarzy mi się z zapachem kawy, rosołu i pieczonego chleba. I o tyle, o ile dwa pierwsze zapachy są raczej proste do stworzenia, to chlebem w moim domu pachniało może ze 3 razy – do czasu aż nie spaliłam maszyny do pieczenia chleba ?
Ale ten etap za mną! I teraz chlebem będzie u nas pachniało bardzo często.
Byłam ostatnio na przyjęciu u znajomych – pyszności na stole było wiele, ale jedna rzecz zniknęła wyjątkowo szybko… Domowy chleb właśnie! Całe szczęście, że gospodyni przewidziała dokładkę ? Przepis oczywiście dostałam, trochę podrasowałam pod nasze smaki i właśnie się piecze…
Jak przyrządzić domowy chleb?
Składniki:
1/2 kilograma mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 litra letniej wody
Dodatki:
Domowy chleb można urozmaicić na kilka sposobów:
- Na słodko – do ciasta możemy dodać rodzynki, żurawinę, pocięte suszone morele/ śliwki, pokruszone płatki kukurydziane z miodem.
- Z ziarnami – dodajmy pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę, sezam, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane
- Śródziemnomorski – dodajmy posiekane suszone pomidory, oliwki, suszony czosnek, oregano, bazylię, tymianek.
- Może z orzechami? A może jakiś inny pomysł przychodzi Wam do głowy? Podpowiedzcie koniecznie!
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypujemy do miski.
Zalewamy letnią wodą – ważne by nie była zbyt ciepła, bo „zabijecie” drożdże. Moje proporcje to 400ml zimnej wody + 100 ml wrzątku – mieszam w osobnej misce i dopiero w takiej temperaturze dodaję do suchych składników.
Mieszam całość, wsypuję DODATKI, wlewam do foremki „keksówki” i odstawiam na pół godziny.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę około 1,5 godziny.
Znacie prostszy przepis? Bo ja nie ?
Smacznego!! Gwarantuję, że domowy chleb będzie pachniał w całym domu ?
P. S. Do domowego chleba nie ma nic lepszego niż domowe masło – śmietanka 42%, mikser i gotowe ?
P. S. 2 Koleżanka od której mam ten przepis podaje info z ostatniej chwili: „Z mąki pełnoziarnistej 1850 wychodzi rasowy zakalec” ? ?
P. S. 3 Po wyjęciu gorącego chleba z piekarnika wyjmijcie go delikatnie z foremki, by odparował. Gdy wystygnie, włóżcie go do foremki i przykryjcie ściereczką, lub włóżcie w bawełniany worek – dłużej będzie świeży.
Sprawdź też:
4 komentarze
Danka
5 lutego 2018 at 14:46
Wygląda apetycznie, ja mam zakaz pieczenia chleba bo schodzi go za dużo:-)
Just Food Therapy
5 lutego 2018 at 16:45
Super! ? Uwielbiam samodzielnie pieczony chleb <3 Zamieniłabym mąkę pszenną na inną pełnoziarnistą, jednak jestem jak najbardziej na tak dla domowego chleba! ?
Mum’s Life
5 lutego 2018 at 19:23
Ja nie próbowałam, ale mojej koleżance wyszedł piękny pełnoziarnisty zakalec ? Daj znać jaki efekt, jeżeli spróbujesz!
Edyta Mój kawałek podłogi
6 lutego 2018 at 06:54
Pysznie! Domowy chleb najlepszy zdecydowanie ?