Gotujemy

Domowy chleb – prosty i sprawdzony przepis.

Domowy chleb. Dom kojarzy mi się z zapachem kawy, rosołu i pieczonego chleba. I o tyle, o ile dwa pierwsze zapachy są raczej proste do stworzenia, to chlebem w moim domu pachniało może ze 3 razy – do czasu aż nie spaliłam maszyny do pieczenia chleba ?

Ale ten etap za mną! I teraz chlebem będzie u nas pachniało bardzo często.

Byłam ostatnio na przyjęciu u znajomych – pyszności na stole było wiele, ale jedna rzecz zniknęła wyjątkowo szybko… Domowy chleb właśnie! Całe szczęście, że gospodyni przewidziała dokładkę ? Przepis oczywiście dostałam, trochę podrasowałam pod nasze smaki i właśnie się piecze…

 

 

Jak przyrządzić domowy chleb? 

Składniki:

1/2 kilograma mąki pszennej

opakowanie suszonych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

1/2 litra letniej wody

 

Dodatki:

Domowy chleb można urozmaicić na kilka sposobów:

  1. Na słodko – do ciasta możemy dodać rodzynki, żurawinę, pocięte suszone morele/ śliwki, pokruszone płatki kukurydziane z miodem.
  2. Z ziarnami – dodajmy pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę, sezam, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane
  3. Śródziemnomorski – dodajmy posiekane suszone pomidory, oliwki, suszony czosnek, oregano, bazylię, tymianek.
  4. Może z orzechami? A może jakiś inny pomysł przychodzi Wam do głowy? Podpowiedzcie koniecznie!

 

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypujemy do miski.

Zalewamy letnią wodą – ważne by nie była zbyt ciepła, bo „zabijecie” drożdże. Moje proporcje to 400ml zimnej wody + 100 ml wrzątku – mieszam w osobnej misce i dopiero w takiej temperaturze dodaję do suchych składników.

Mieszam całość, wsypuję DODATKI, wlewam do foremki „keksówki” i odstawiam na pół godziny.

W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę około 1,5 godziny.

 

Znacie prostszy przepis? Bo ja nie ?

Smacznego!! Gwarantuję, że domowy chleb będzie pachniał w całym domu ?

 

 

P. S. Do domowego chleba nie ma nic lepszego niż domowe masło – śmietanka 42%, mikser i gotowe ?

P. S. 2 Koleżanka od której mam ten przepis podaje info z ostatniej chwili: „Z mąki pełnoziarnistej 1850 wychodzi rasowy zakalec” ? ?

P. S. 3 Po wyjęciu gorącego chleba z piekarnika wyjmijcie go delikatnie z foremki, by odparował. Gdy wystygnie, włóżcie go do foremki i przykryjcie ściereczką, lub włóżcie w bawełniany worek – dłużej będzie świeży.

Sprawdź też:

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

4 komentarze


  • Odpowiedz

    Danka
    5 lutego 2018 at 14:46

    Wygląda apetycznie, ja mam zakaz pieczenia chleba bo schodzi go za dużo:-)


  • Odpowiedz

    Just Food Therapy
    5 lutego 2018 at 16:45

    Super! ? Uwielbiam samodzielnie pieczony chleb <3 Zamieniłabym mąkę pszenną na inną pełnoziarnistą, jednak jestem jak najbardziej na tak dla domowego chleba! ?


    • Odpowiedz

      Mum’s Life
      5 lutego 2018 at 19:23

      Ja nie próbowałam, ale mojej koleżance wyszedł piękny pełnoziarnisty zakalec ? Daj znać jaki efekt, jeżeli spróbujesz!



  • Odpowiedz

    Edyta Mój kawałek podłogi
    6 lutego 2018 at 06:54

    Pysznie! Domowy chleb najlepszy zdecydowanie ?

  • Odpowiedz


    84 + = 91