Świąteczne przepisy? Trochę ich znam i chętnie się podzielę! Zasadę mam jedną – ma być łatwo, szybko, ale przy tym pysznie. Tak, by po gotowaniu odpocząć w święta!
Zacznijmy od tego, że sposób na udane święta spisałam tu – planowanie! 😉 Naprawdę takim przemyślanym podejściem do świąt możecie sobie zaoszczędzić wielu nerwów i napięcia przed świętami. Zrobić to spokojnie i pozostawić w sercu i głowie wspomnienia świąt z dziecięcych marzeń.
A potem przyjdzie czas na gotowanie.
Moje ulubione świąteczne przepisy:
- sernik – przepis na sernik znajdziecie TU, ale na święta możecie go trochę zmodyfikować. Np. herbatniki zamienić na herbatniki korzennie – wtedy wyjdzie nam korzenny spód. Możecie też do masy dodać trochę kremu Lotus – wtedy cały nabierze świątecznego, korzennego aromatu.
- piernik – aromatyczny, wilgotny, przełożony powidłami, oblany czekoladą. Ulubiony piernik mojego taty! Możecie go upiec kilka dni wcześniej, schować w szczelnym opakowaniu, a dzień przed świętami tylko go przełożyć powidłami lub kremem i udekorować,
- makowiec – bazą makowca jest moje kultowe bazowe ciasto drożdżowe. Robię ciasto z tego przepisu, wałkuję cienko, smaruję masą makową z puszki, zawijam i piekę. Z tej porcji wyjdą 2 zawijańce. Polecam też podrasować trochę gotową masę makową – np. wiśniami, albo rodzinkami moczonymi w rumie. U nas w domu dodajemy też zawsze więcej orzechów, albo skórkę pomarańczową.
- pierniczki – z przepisu mojej mamy 🙂
- kapusta z grzybami – maślana i aromatyczna. Polecam ją przygotować nawet 2-3 tygodnie wcześniej i zamrozić w porcjach. Uda się każdemu, bo przepis jest bardzo prosty 🙂
- kulebiak – to połączenie dwóch wyżej wymienionych przepisów: kapusty i ciasta drożdżowego. Tak samo jak makowiec, wałkuję ciasto drożdżowe, smaruję masą i piekę.
- tarta – może być z łososiem w masie jajeczno śmietanowej, z kapustą i grzybami, z pieczarkami i serem. Z czym tylko chcesz. Przepis znajdziesz tu.
- łosoś w cieście francuskim – tu nie ma przepisu, bo to jest tak banalne 🙂 Potrzebujemy gotowego ciasta francuskiego, kawałka łososia (około 300g), paczki mrożonego szpinaku w liściach, 1 pora i ząbka czosnku. Por smażymy na maśle, dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy jak lubimy. Ciasto rozwijamy, na środku układamy szpinak, na tym paski łososia, zawijamy w roladę, smarujemy jajkiem i pieczemy 🙂 proste, prawda?
- łosoś z pomarańczami – to jest jeszcze szybsze! Płat łososia polewamy sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Na łososiu układamy plastry pomarańczy. Pieczemy i gotowe 🙂
Przypominam też kilka imprezowych przepisów, które robią się same. Przyda się np. na pierwszy dzień świąt jeżeli chcecie podać na obiad coś innego niż to co zostało z wigilii. Moim ulubieńcem na takie dni są pieczone mięsa – np. łopatka w sosie własnym, albo szynka. Do tego ziemniaki/ kopytka/ kasza oraz buraczki i pyszny świąteczny obiad gotowy 🙂
Więcej przepisów znajdziesz tu.
A teraz życzę Ci wszystkiego dobrego na święta! I pamiętaj w tym wszystkim o sobie – szukaj czasu dla siebie, słuchaj swoich potrzeb. Powiedz #mamczasdlasiebie również na święta 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!