Prosty przepis na tartę? Pytałyście o niego tyle razy, że bardzo proszę! Łapcie 🙂

Dzielę się przepisem na proste ciasto bazowe. Sama wybierz czym je wypełnisz – czy wytrawną masą jajeczną, czy kremem z owocami?

Przepis na tartę

Składniki:

  1. 250 g mąki pszennej (robiłam też z orkiszowej i jest ok)
  2. 150 g zimnego masła
  3. 1 jajko
  4. sól lub cukier 🙂
    • jeżeli tarta na słono – dodaj łyżeczkę soli
    • jeżeli tarta na słodko – dodaj 100 g cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Na stolnicę/ blat wysyp mąkę, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki.

Zrób dołek na środku i wbij jajko oraz dodaj sól lub cukier.

Posiekaj całość dużym nożem, a gdy już będzie to możliwe zagnieć ciasto rękoma.

Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

Co dalej:

  1. Jeżeli przygotowujesz tartę na słodko, to w tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem, włącz piekarnik na 180 stopni. Po pół godziny leżakowania ciasta w lodówce wyłóż nim formę (dno i brzegi). Ja to robię w ten sposób, że biorę małe kawałki ciasta i rozprowadzam ciasto jak plastelinę. Gdy wypełnisz całą formę zrób kilka dziurek widelcem, by powietrze miało ujście. Piecz przez około 25 minut, a gdy ciasto ostygnie wypełnij czym chcesz – np. kajmakiem, bitą śmietaną i owocami 🙂
  2. Jeżeli przygotowujesz tartę na słono, to w tym czasie przygotuj masę jajeczną i ulubione dodatki.

Masa jajeczna. Do miski wbij 4 jajka i wlej 400 ml śmietanki kremówki. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj do momentu rozmącenia jajek.

Dodatki. Tu mam kilka ulubionych opcji, sama wybierz tę dla siebie:

  • podsmażam cebulę, szynkę parmeńską, suszone pomidory – gdy całość ostygnie mieszam z masą jajeczną
  • podsmażam cebulę i boczek z majerankiem – gdy całość ostygnie mieszam z masą jajeczną
  • podsmażam posiekany por, wędzonego łososia z koperkiem – gdy całość ostygnie mieszam z masą jajeczną
  • karmelizuję czerwoną cebulę i mieszam z podsmażoną białą kiełbasą – gdy całość ostygnie mieszam z masą jajeczną

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, wysmaruj masłem formę do pieczenia tarty (dni i brzegi), i wklej ją ciastem. Zrób kilka dziurek widelce, by powietrze miało ujście i piecz około 10 minut.

Na podpieczone ciasto wylej masę jajeczną z dodatkami, Do masy możesz dodać kawałki albo wiórki sera lub ułożyć plasterki sera, np. pleśniowego na wierchu. Piecz przez około 20 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie, tzn. aż środek tarty będzie sztywny.

I gotowe! Mówiłam, ze to prosty przepis na tartę? Smacznego! 🙂


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life