Gotujemy
Domowy chleb – prosty i sprawdzony przepis.
Domowy chleb. Dom kojarzy mi się z zapachem kawy, rosołu i pieczonego chleba. I o tyle, o ile dwa pierwsze zapachy są raczej proste do stworzenia, to chlebem w moim domu pachniało może ze 3 razy – do czasu aż nie spaliłam maszyny do pieczenia chleba 😉
Ale ten etap za mną! I teraz chlebem będzie u nas pachniało bardzo często.
Byłam ostatnio na przyjęciu u znajomych – pyszności na stole było wiele, ale jedna rzecz zniknęła wyjątkowo szybko… Domowy chleb właśnie! Całe szczęście, że gospodyni przewidziała dokładkę. Przepis oczywiście dostałam, trochę podrasowałam pod nasze smaki i właśnie się piecze…
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej! Wpadnij na mojego Instagram’a Odwiedź Facebook’a Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!
Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.
Jak przyrządzić domowy chleb?
Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1/2 litra letniej wody dwie łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Dodatki: Domowy chleb można urozmaicić na kilka sposobów:- Na słodko – do ciasta możemy dodać rodzynki, żurawinę, pocięte suszone morele/ śliwki, pokruszone płatki kukurydziane z miodem.
- Z ziarnami – dodajmy pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę, sezam, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane
- Śródziemnomorski – dodajmy posiekane suszone pomidory, oliwki, suszony czosnek, oregano, bazylię, tymianek.
- Może z orzechami? A może jakiś inny pomysł przychodzi Wam do głowy? Podpowiedzcie koniecznie!
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej! Wpadnij na mojego Instagram’a Odwiedź Facebook’a Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!
4 komentarze