Domowy chleb. Dom kojarzy mi się z zapachem kawy, rosołu i pieczonego chleba. I o tyle, o ile dwa pierwsze zapachy są raczej proste do stworzenia, to chlebem w moim domu pachniało może ze 3 razy – do czasu aż nie spaliłam maszyny do pieczenia chleba 😉
Ale ten etap za mną! I teraz chlebem będzie u nas pachniało bardzo często.
Byłam ostatnio na przyjęciu u znajomych – pyszności na stole było wiele, ale jedna rzecz zniknęła wyjątkowo szybko… Domowy chleb właśnie! Całe szczęście, że gospodyni przewidziała dokładkę. Przepis oczywiście dostałam, trochę podrasowałam pod nasze smaki i właśnie się piecze…
Jak przyrządzić domowy chleb?
Składniki:
1/2 kilograma mąki pszennej
1/2 litra letniej wody
dwie łyżeczki suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Dodatki:
Domowy chleb można urozmaicić na kilka sposobów:
Na słodko – do ciasta możemy dodać rodzynki, żurawinę, pocięte suszone morele/ śliwki, pokruszone płatki kukurydziane z miodem.
Może z orzechami? A może jakiś inny pomysł przychodzi Wam do głowy? Podpowiedzcie koniecznie!
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypujemy do miski.
Zalewamy letnią wodą.
Mieszam całość, wsypuję DODATKI, wlewam do foremki „keksówki” i odstawiam na pół godziny.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę około 1 godziny.
Znacie prostszy przepis? Bo ja nie!
Smacznego!! Gwarantuję, że domowy chleb będzie pachniał w całym domu 🙂
P. S. Do domowego chleba nie ma nic lepszego niż domowe masło – śmietanka 42%, mikser i gotowe.
P. S. 2 Koleżanka od której mam ten przepis podaje info z ostatniej chwili: „Z mąki pełnoziarnistej 1850 wychodzi rasowy zakalec”.
P. S. 3 Po wyjęciu gorącego chleba z piekarnika wyjmijcie go delikatnie z foremki, by odparował. Gdy wystygnie, włóżcie go do foremki i przykryjcie ściereczką, lub włóżcie w bawełniany worek – dłużej będzie świeży.
Sprawdź też:
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!Wpadnij na mojego Instagram’aOdwiedź Facebook’aMożesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.
OdpowiedzDanka5 lutego 2018 at 14:46Wygląda apetycznie, ja mam zakaz pieczenia chleba bo schodzi go za dużo:-)
OdpowiedzJust Food Therapy5 lutego 2018 at 16:45Super! ? Uwielbiam samodzielnie pieczony chleb <3 Zamieniłabym mąkę pszenną na inną pełnoziarnistą, jednak jestem jak najbardziej na tak dla domowego chleba! ?
OdpowiedzMum’s Life5 lutego 2018 at 19:23Ja nie próbowałam, ale mojej koleżance wyszedł piękny pełnoziarnisty zakalec ? Daj znać jaki efekt, jeżeli spróbujesz!
Przeglądając ten blog wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Przeglądanie strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies. Dowiedz się więcejAkceptuję
Polityka prywatności Mum's Life
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
4 komentarze