Przepis na cynamonki? Ależ proszę! Jeszcze zdążycie upiec tej jesieni 🙂
Przepis na cynamonki – składniki i przygotowanie:
Składniki na 12 sztuk.
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 ml oleju lub 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- szczypta soli
FARSZ:
- 70 g bardzo miękkiego masła
- łyżka cukru
- 2 łyżki cynamonu
POLEWA:
- 2 łyżki mascarpone
- łyżeczka bardzo miękkiego masła
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, by było letnie. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by drożdże zaczęły pracować – tak powstanie rozczyn.
Do dużej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wlewamy rozczyn drożdży z mlekiem i wyrabiamy przez chwilę. Polecam wyrabiać ciasto dłonią, ale jeżeli tak jak ja nie lubicie brudnych rąk, to dłonią w gumowej rękawiczce 🙂
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz ucierając masło z dodatkami na gładką masę, polewę – również mieszając wszystko oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, żeby blaszka nie była zbyt duża – u mnie idealnie się sprawdza forma do tarty o średnicy 30 cm.
Po godzinie przekładamy ciasto na blat obsypany mąką, wyrabiamy jeszcze chwilkę, żeby się nie kleiło i wałkujemy próbując uformować prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy całość farszem i zwijamy w roladę. Tniemy na kawałki o grubości około 1,5-2 cm układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Ciąć można nożem, albo nicią – nić pięknie radzi sobie z krawędziami i nie zgniata ciasta.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Cynamonki urosną i skleją się ze sobą – o to chodzi 😉
Kiedy ostygną polewamy je polewą z serka.
Zajadamy, rozkoszując się smakiem i zapachem jesieni 🙂
TIP: cynamonki wcale nie muszą być… z cynamonem 🙂 Zamiast farszem cynamonowym możesz je posmarować kremem czekoladowym, powidłami, ulubioną konfiturą, masą makową, kajmakiem, musem z jabłek… W kuchni nic Cię nie ogranicza 😉
Daj znać, czy mój przepis na cynamonki zagościił w Twoim domu i czy smakowało! 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!
Witam. U mnie ciasto wyszło bardzo rzadkie. Musialam dużo podsypać mąką, a i tak rozjeżdżało się. Tak ma być?
Nie – powinno być elastyczne, ale nie lejące 🙂 A mąka jaka?
Ja użyłam mąki pełnoziarnistej , cukier zamieniłam na stewie , mleko na kokosowe. Ciasto wyszło dość rzadkie i musiałam dosypać mąki. Ale wyszły przepyszne i dzieciaki oceniły na “lepsze niż z piekarni” a więc sukces 😊
Dziękuję za przepis 🙂
wow! Ale pomysł – cieszę się, że się udało 🙂
Robię już drugi raz. Za pierwszym mąż zjadł wszystkie za nim się obejrzałam 🫣
Moje ciasto też wyszło bardzo lejące
Wyszły pyszne ale ciasto wyszło lejące musiałam dużo mąki dosypać
Cieszę się, że smakowało 🙂
A jakiej mąki użyłaś?
Skusiłam się upiec, są super, wszystko wyszło piękne i smaczne, jedyne co to rzeczywiście trochę więcej mąki tak z dwie łyżki dałam i było fajne. Robiłam na maśle roztopionym i do nadzienia dałam jeszcze łyżeczkę kakao bo kocham 😅 pozdrawiam i zapisuje przepis
Cieszę się bardzo!! 🙂