Przepis na cynamonki? Ależ proszę! Jeszcze zdążycie upiec tej jesieni 🙂

Przepis na cynamonki – składniki i przygotowanie:

Składniki na 12 sztuk.

CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju lub 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 70 g bardzo miękkiego masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki cynamonu

POLEWA:

  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżeczka bardzo miękkiego masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, by było letnie. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by drożdże zaczęły pracować – tak powstanie rozczyn.

Do dużej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wlewamy rozczyn drożdży z mlekiem i wyrabiamy przez chwilę. Polecam wyrabiać ciasto dłonią, ale jeżeli tak jak ja nie lubicie brudnych rąk, to dłonią w gumowej rękawiczce 🙂

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz ucierając masło z dodatkami na gładką masę, polewę – również mieszając wszystko oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, żeby blaszka nie była zbyt duża – u mnie idealnie się sprawdza forma do tarty o średnicy 30 cm.

Po godzinie przekładamy ciasto na blat obsypany mąką, wyrabiamy jeszcze chwilkę, żeby się nie kleiło i wałkujemy próbując uformować prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy całość farszem i zwijamy w roladę. Tniemy na kawałki o grubości około 1,5-2 cm układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Ciąć można nożem, albo nicią – nić pięknie radzi sobie z krawędziami i nie zgniata ciasta.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Cynamonki urosną i skleją się ze sobą – o to chodzi 😉

Kiedy ostygną polewamy je polewą z serka.

Zajadamy, rozkoszując się smakiem i zapachem jesieni 🙂

TIP: cynamonki wcale nie muszą być… z cynamonem 🙂 Zamiast farszem cynamonowym możesz je posmarować kremem czekoladowym, powidłami, ulubioną konfiturą, masą makową, kajmakiem, musem z jabłek… W kuchni nic Cię nie ogranicza 😉

Daj znać, czy mój przepis na cynamonki zagościił w Twoim domu i czy smakowało! 🙂


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life