Przepisy na babski wieczór powinny być szybkie i smaczne. Tak właśnie było podczas drugiej edycji weekendu w stylu #mamczasdlasiebie. Było wino, były kobiety, było dużo śmiechu i były pyszne rzeczy. Dzielimy się więc przepisami!

Nasz kobiecy wyjazd trwał 3 dni. Miałyśmy posiłki zorganizowane przez Mana Lake, czyli ośrodek w którym mieszkałyśmy i takie do przygotowania samodzielnie, by się trochę zintegrować – a wiadomo, najlepiej ludzie integrują się w kuchni.

Powitałam uczestniczki lokalnym polskim winem Marcelino – orzeźwiające, lekkie, pochodzące z Lusówka, tworzone przez młodych ludzi pełnych pasji. Jak mówi właściciel: “Wszystkie nasze wina powstają w dokładnie taki sam sposób jak tradycyjne wina gronowe. Owoc, w tym przypadku porzeczka, trafia na prasę gdzie wyciskany jest moszcz, który następnie pompujemy do stalowej kadzi fermentacyjnej. Zaszczepiamy nastaw szlachetnymi drożdżami, które importujemy specjalnie do tych win z Francji. Nastęnie wino jest klarowane w sposób naturalny poprzez odpowiednio długie leżakowanie. Nie używamy soków zagęszczonych, barwników, aromatów. Wszystkie walory zapachowe i smakowe są wynikiem tylko i wyłącznie fermentacji. Jesteśmy zarejestrowanym producentem win owocowych jakościowych, co obliguje nas do bardzo okrojonych metod produkcji oraz czasu leżakowania wina. Każda butelka jest ręcznie rozlewana, korkowana i etykietowana”

My miałyśmy wariant z czerwonej porzeczki, ale wiem że szykuje się również biała porzeczka – będę śledzić, bo jest idealna na lato!

A jak ktoś nie pije wina?

Tez miałyśmy rozwiązanie 🙂 Z pomocą przyszły kordiały od Mix Me. Kordiały, to nic innego jak gotowe bazy do drinków. Mix Me ma 4 wersje: Tropical, Mango Punch, Cherry Bitter i Fresh. Robiłyśmy z nich różne rzeczy – np. tropikalną lemoniadę w wielkim słoju: baza Tropical, woda gazowana, lód, cytrusy w plasterkach – świetna opcja na imprezy. Z kolei Mango Punch mieszałyśmy z bąbelkami. Kolejnego dnia zrobiłyśmy czerwoną lemoniadę z Cherry Bitter – też była pyszna. Ogromną zaletą Mix Me jest to, że nie musimy kupować wielu składników, bo wszystko jest zmieszane i zbalansowane w tej magicznej buteleczce, a przygotowanie koktajlu naprawdę proste.

Coś słodkiego na powitanie?

Bardzo proszę! Na uczestniczki weekendu czekały słodkości od cukierni Nowaczyk – mojej ulubionej. Zajadałyśmy się babeczkami z kremem i owocami oraz rogalikami z powidłami. Było słodko az do niedzielnej pożegnalnej kawki i ostatniego rogalika 😉

Co na deser?

A na deser po kolacji czekały lody Willisch. Niesamowity produkt, bo wysyłany do domu w specjalnych boxach z suchym lodem. Pojemniki z lodami przyjechały zmrożone jak prosto ze sklepu. A smaki? No totalne szaleństwo – przeróżne kombinacje: tarta cytrynowa, pomarańcza z pietruszką, karmelki z czekoladą, biała czekolada z kokosem, kogel mogel, masło orzechowe. No i klasyki jak firmowa śmietanka, truskawka, kakao z lat 80. i dużo dużo więcej! Lody były przepyszne, a jedzone nocą przy babskich ploteczkach smakowały jeszcze lepiej 🙂

W jedzeniu musi być balans!

Gdyby dziewczyny zgłodniały w pokojach, to w lodówkach zostawiłam im koktajle i fit deserki od FitBox Catering. Zdrowy Maxi King czy zielony koktajl były idealne na spacer po lesie, albo jako posiłek po pilatesie, który miałyśmy w sobotę rano.

Czas na kolację i wspólne gotowanie!

Miałyśmy do dyspozycji pyszne szparagi od Szparagi z Wielkopolski w trzech wariantach – białe, zielone i fioletowe. Wszystkie pyszne i bardzo świeże. Przyjechały do nas kurierem, a zapakowane były w specjalny worek, który umożliwia ich przechowywanie w świeżości nawet 2 tygodnie – rewelacyjna sprawa. Szparagi przygotowałyśmy w panierce i w wersji na pinsie. Niżej będą przepisy 🙂

Głównym punktem programu była nasza włoska kolacja przygotowana z produktów ze sklepu WinoToskanii. Asortyment niesamowity! Włoskie sery, wędliny, oliwa, sosy. Wszystko zamawiane online i wspaniale przygotowane do transportu – zapakowane w torbę termiczną i wkład termiczny zostało dostarczone świeże i schłodzone. My przygotowałyśmy pinsę w różnych wariantach – na białym i na czerwonym sosie oraz deski serów i wędlin. Ser z pistacją, ser leżakujący w winie, salami z pistacją, prawdziwy parmezan, suszone oliwki. Poza tym WinoToskanii ma tez w ofercie mnóstwo makaronów, włoskich słodyczy no i wina oczywiście!

deska serów i wędlin

Przepisy na babski wieczór w stylu #mamczasdlasiebie 

Szparagi w parmezanowej panierce:

  • Szparagi umyć, osuszyć i jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż. 
  • W jednej misce roztrzepać 2 jajka z solą i pieprzem
  • W drugiej przygotować panierkę z bułki tartej i parmezanu w proporcjach 1:1 
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 190 stopni
  • Szparagi obtaczać w jajku i w panierce. Układać na blaszce
  • Skropić oliwą
  • Piec 15 minut

Pinsa z mascarpone i szparagami:

  • Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
  • Szparagi umyć, osuszyć, jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż – układać na pinsie
  • Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy szparagami
  • Piec 5-10 minut w 200 stopniach
  • Przed podaniem polać oliwą rozmarynową
  • Można podać z konfiturą z figi.

Pinsa z mascarpone i gruszką:

  • Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
  • Gruszkę umyć, pokroić na cienkie plasterki – układać na pinsie
  • Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy plastrami gruszki
  • Polać miodem, posypać posiekanymi pistacjami 
  • Piec 5-8 minut w 200 stopniach
  • Przed podaniem polać balsamico
  • Można podać z konfiturą z figi

Pinsa z mascarpone i śliwką:

  • Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmarować ⅓ opakowania mascarpone
  • Śliwki umyć, wyjąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki – układać na pinsie
  • Kawałki gorgonzoli układać pomiędzy plastrami śliwki
  • Polać miodem, posypać posiekanymi pistacjami 
  • Piec 5-8 minut w 200 stopniach 
  • Przed podaniem polać balsamico
  • Można podać z konfiturą z figi

Pinsa z sosem pomidorowym i wędliną i papryczkami:

  • Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmarować sosem
  • Zetrzeć mozzarellę, posypać pinsę
  • Ułożyć dowolne wędliny
  • Papryczki wyjąć ze słoika, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na pinsie 
  • Zapiekać 5-8 minut w 200 stopniach 
  • Przed podaniem polać oliwą 

Pinsa z sosem pomidorowym i wędliną i szparagami:

  • Pinsę wyjąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmarować sosem
  • Zetrzeć mozzarellę, posypać pinsę
  • Ułożyć dowolne wędliny
  • Szparagi umyć, osuszyć, jeżeli są grubsze to przeciąć wzdłuż – układać na pinsie. 
  • Zapiekać 5-8 minut w 200 stopniach 
  • Przed podaniem polać oliwą 

Deska rozmaitości:

  • wędliny i sery pokroić i ładnie ułożyć na desce
  • oliwki przełożyć do miseczek
  • grissini, chipsy rozłożyć do naczyń
  • …w skrócie – pełna dowolność! 🙂

Mam nadzieję, że wykorzystacie nasze najlepsze przepisy na babski wieczór. Smacznego! 🙂

…a koleja edycja weekendu w stylu #mamczasdlasiebie odbędzie się w terminie 13-15 września. Jeżeli chcesz do nas dołączyć, pisz na kontakt@mumslife.pl

Tekst powstał przy współpracy barterowej z wymienionymi w tekście Partnerami wydarzenia: weekend w stylu #mamczasdlasiebie.


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life