Najlepsza pomidorowa to wiadomo, że u mamy “z rosołu z wczoraj” 🙂 Ale jeżeli chcecie nieco inaczej i może bardziej zdrowo to zapraszam na moje pomidorowe wariacje.
Najlepsza pomidorowa jest ze świeżych słodkich pomidorów – czyli takich zrywanych w sezonie. A, że sezon mamy i krzaki w ogrodach od pomidorów się uginają, to zróbcie ją i Wy.
Najlepsza pomidorowa – przepis
Składniki:
- 6-7 pomidorów – soczystych, czerwonych, pełnych smaku
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie:
- cukier/ cynamon – opcjonalnie! Czasem dodaję łyżeczkę cukru do zupy jeżeli pomidory są za kwaśne, ale jeżeli nie chcesz słodzić to polecam też odrobinę cynamonu, który neutralizuje kwas pomidorów. Sprawdź ten patent! 😉
- łyżka mascarpone – jeżeli chcesz “zabielić” zupę, ale gwarantuję, że będzie pyszna i bez tego
Przygotowanie:
Robię pomidorową na dwa sposoby – wybierz ten, który Tobie odpowiada 🙂
- Z pieczonych pomidorów – umyte pomidory kroję na ćwiartki/ ósemki i układam w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroję, czosnek miażdżę i dokładam do pomidorów. Całość skrapiam oliwą z oliwek i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie wszystko przekładam do garnka, blenduję na gładką masę, a jeżeli blender nie radzi sobie z pestkami i skórkami, to przecieram na sicie. Doprawiam solą, pieprzem, opcjonalnie cukrem lub cynamonem i zagotowuję.
- Ze smażonych pomidorów – posiekaną cebulę i czosnek smażę w wysokim garnku, dokładam do tego umyte i pokrojone pomidory. Duszę, potem blenduję i opcjonalnie przecieram przez sito. Doprawiam i zagotowuję.
Najlepsza pomidorowa + moje tipy!
- Bardzo polecam zamknięcie pomidorów w słoikach na zimę lub na kryzysowy obiad. Szczególnie w sierpniu, gdzie pomidory są tanie i pełne smaku. Jak to zrobić? Ja siekam cebulkę, czosnek – podsmażam. Potem umyte pomidory kroję w dużą kostkę, smażę z cebulą i czosnkiem, doprawiam i wkładam do słoików – zakręcam gorące i opcjonalnie pasteryzuję na sucho w piekarniku. Zimą wyjmuję taki słoik ze spiżarni, przelewam do garnka, blenduję i mam pyszną wakacyjną zupę 🙂
- Jeżeli lubisz zupy zabielane zupy, to spróbuj ją zabielić serkiem mascarpone – łyżka wystarczy na cały garnek, a nada ciekawego śmietanowego aromatu.
- Gęsty krem pomidorowy podaję z chipsem z boczku, grzankami i oliwą z oliwek. A jeżeli robię zupę dla dzieci, to dolewam trochę wody, zagotowuję, zabielam i podaję z makaronem z Psim Patrolem 🙂
- A co powiesz na krem warzywny? Jeżeli wybierzesz przepis na najlepszą pomidorową z pieczonych pomidorów, to dołóż do nich np. paprykę i bataty. Potem zblenduj całość.
Daj znać czy to faktycznie najlepsza pomidorowa 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!