Świąteczny piernik
Lubię, kiedy przed świętami pachnie w domu cynamonem, rumem i wanilią…
A te zapachy w połączeniu z powidłami i czekoladą to nic innego jak nieziemsko pyszny, miękki i puszysty piernik. Lubię go też za to, że bardzo długo pozostaje taki… Można go więc upiec dzisiaj lub jutro i schować na święta. Pod warunkiem, że upieczesz go sporo – bo znika równie szybko jak powstaje ?
Zatem do roboty Panie i Panowie!
Składniki:
400 g mąki
100 g cukru
30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
2 łyżeczki sody
3 jajka
40 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)
słoiczek powideł śliwkowych (około 200-250 g)
szklanka mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
120 g masła
50 ml rumu, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego/ migdałowego*
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W garnku podgrzewamy masło, miód, mleko, powidła, przyprawę do piernika, rum lub ekstrakt – studzimy.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, cukier – mieszamy
Osobno ubijamy 3 jajka – tylko do momentu, aż staną się jasną puszystą masą.
Masę jajeczną dodajemy do miski z produktami sypkimi, do tego wlewamy przestudzoną zawartość garnka z płynnymi składnikami – wszystko mieszamy mikserem z najmniejszymi obrotami.
Całość wylewamy do foremki „keksówki” lub małej tortownicy.
Pieczemy przez około godzinę, do tzw. „suchego patyczka”.
Dekorujemy czym tylko lubimy – polewą czekoladową, kremem czekoladowym, lukrem, cukrem pudrem. Możemy też przeciąć piernik poziomo na pół i przełożyć go powidłami, marcepanem lub dowolnym ulubionym kremem czekoladowym.
Smacznego! ?
* ekstrakt waniliowy, migdałowy, cukier waniliowy, cynamonowy robię sama ? Wystarczy do słoiczka włożyć laskę wanilii, zasypać cukrem, odstawić na kilka dni i mamy cukier waniliowy, a nie wanilinowy jak w sklepach. Cynamon wymieszać z cukrem i mamy cukier cynamonowy. Laskę wanilii/ garść migdałów zalać wódką, odstawić na kilka dni i mamy ekstrakt waniliowy/ migdałowy. Proste? Proste ? I pięknie wygląda opakowane w ładny słoik, buteleczkę – jak nie masz jeszcze wszystkich prezentów, to prezent last minute dla miłośników pieczenia zrobisz w minutę ?
Brak komentarzy