Gotujemy

Sos pomidorowy – najlepszy na świecie!

Sos pomidorowy gotowy w 5 minut? A to tego pyszny i pachnący? Da się!

Lubię sobie tworzyć takie bazy różnych rzeczy, które następnie wykorzystuję do wielu przepisów. Długo szukałam sosu pomidorowego – takiego, który w połączeniu z makaronem i odrobiną parmezanu będzie smakował tak wybornie, jak w mojej ukochanej Toskanii.

Ratowałam się domowymi przecierami, passatą, aż wreszcie mam! Mój sos pomidorowy ?

Składniki:

  • 2-3 pomidory lub puszka pomidorów krojonych. Wybór należy do Ciebie. Latem, kiedy mam dostęp do pomidorów z własnego ogrodu wybieram oczywiście takie, ale w pozostałych miesiącach kiedy te pomidory niestety ani smaku, ani zapachu nie mają wybieram te z puszki, lub te które latem sama włożyłam do słoika – tu znajdziecie wszystkie moje sposoby na pomidory!
  • pół słoika pomidorów suszonych ze słoika
  • ząbek czosnku, opcjonalnie podsmażona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek (może być ta z suszonych pomidorów)
  • łyżeczka cukru – sorry people! Pomidory kochają cukier i tyle… no chyba, że wygrzewają się na słońcu ?
  • sól, pieprz
  • garść liści bazylii lub innych ulubionych ziół

Przygotowanie…. sos pomidorowy w 5 minut:

Pomidory umyj, pokrój w kostkę, a następnie wrzucić do blendera. Dorzuć resztę składników i zblenduj. Następnie przelej całość do rondla i zagotuj. Na koniec: smacznego! ?

albo….

Przygotowanie… sos pomidorowy w 1 minutę:

Pomidory z puszki wrzuć do blendera, a następnie… jak wyżej ?

Zastosowanie sosu pomidorowego:

Używam go bardzo często i do wielu potraw – do pizzy, do makaronu, do leczo albo do krewetek. Duszę w nim pulpeciki lub kurczaka. Sos pasuje też do naszych polskich gołąbków, natomiast w połączeniu z rosołem będzie pyszną zupą pomidorową. Najbardziej jednak lubię go ze świeżym makaronem, parmezanem i kieliszkiem chianti ?

A Ty? Do czego użyjesz tego sosu pomidorowego?

Po więcej inspiracji zapraszam Cię na mojego Instagrama i FB, bo fajnie być w kontakcie! ?

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Odpowiedz


2 + 4 =