Przepis na pączki na Tłusty Czwartek? Bardzo proszę! Dzielę się najlepszym przepisem jaki znam.

Ten przepis na pączki przywołuje moje najpiękniejsze wspomnienia (o wspomnieniach skrytych w moim sercu przeczytacie tu) – wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Przywołuje zapach wakacji u dziadków i momenty, do których chętnie bym wróciła.

Pamiętam, jak moja babcia je smażyła – w wielkim kotle w kuchni letniej. Uśmiechnięta i ubrana w granatowy fartuszek w kwiatki. Pachniały pięknie, a nadziane były powidałami.

Teraz smażę ja i dzielę się z Wami przepisem!

Przepis na pączki

Składniki:

  • 500 g maki
  • 200 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: kieliszek wódki (sprawia, że pączki nie chłoną tak tłuszczu)
  • 2 litry oleju do smażenia (można pomieszać ze smalcem)
  • nadzienie jakie lubisz – u mnie powidła, marmolada, krem orzechowy, pasta pistacjowa…

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozczynu – podgrzej delikatnie mleko, by było ciepłe, ale nie gorące. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę, ale się spieni.

Rozpuść masło – możesz to zamienić na 100 ml oleju, ale maślany smak wygrywa 🙂

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, dodaj szczyptę soli, jajka, wystudzone masło lub olej. Wlej rozczyn drożdży, kieliszek wódki i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładko odchodziło od dłoni – jeżeli trzeba, dodaj trochę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po godzinie przełóż na stolnicę i podziel na kuleczki. Każdą rozpłaszcz i na środku połóż nadzienie – zawiń je szczelnie i uformuj kulkę. Ułóż pączki jeden obok drugiego na stolnicy, przykryj ściereczką i pozwól jeszcze wyrosnąć.

Rozgrzej olej w garnku o szerokiej podstawie. Olej musi być dobrze rozgrzany – możesz to sprawdzić wrzucając małe kawałki surowego ciasta.

Do dobrze rozgrzanego oleju wkładaj ostrożnie pączki i smaż na złocisty kolor przewracając na obie strony. Wyjmuj na talerz z ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Możesz lukrować, posypać cukrem pudrem, ale najlepiej wbrew obawom babci o bolący brzuch jeść ciepłe zapijając mlekiem 🙂

Mam nadzieję, że ten przepis na pączki zagości w Waszych domach. Smacznego! 🙂


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life