Przepis na chleb żytni na zakwasie? Dostałam go kilka miesięcy temu od mojego brata razem ze słoiczkiem zakwasu – zagościł w naszym domu na dobre!
Ten przepis jest bardzo prosty, a chleb właściwie robi się sam. Na początku możesz pomyśleć, że to trochę skomplikowane, ale wynika to z tego że chciałam Cię poprowadzić krok po kroku zanim przejdziesz do właściwego wykonania.
Można go urozmaicać dowolnymi składnikami, mieszać różne rodzaje mąki, przez co za każdym razem smakuje inaczej.
Przepis na chleb żytni na zakwasie
Składniki:
- zakwas żytni – zaraz Wam powiem jak go zrobić!
- 300 g mąki żytniej typ 2000
- 200 g mąki orkiszowej, gryczanej lub innej (no chyba, że chcesz w 100% żytni chleb to łącznie potrzebujesz 500 g mąki żytniej)
- łyżeczka soli
- 500 ml letniej przegotowanej wody
Akcesoria:
Szklana lub plastikowa miska
Drewniana lub plastikowa łyżka do mieszania (zakwas nie lubi metalu)
Forma do chleba/ keksówka wyłożona papierem do pieczenia
Zakwas:
Mam nadzieję, że już wiecie, że ze mną się piecze i gotuje w stylu #mamczasdlasiebie 🙂 Nie będzie to więc zakwas, który będziemy dokarmiać, o którym musimy pamiętać i dbać każdego dnia.
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 100 ml letniej przegotowanej wody.
Mąkę z wodą wymieszaj, przełóż do słoika i górę zawiń w ręcznik papierowy zabezpieczając sznurkiem lub gumką.
Przechowuj w lodówce, a po około siedmiu dniach zakwas będzie gotowy.
Do pierwszego chleba zużyj całą zawartość słoiczka – kolejną porcję odłożysz sobie z miski z ciastem (koniecznie przed dodaniem soli!)
Przygotowanie:
Przedstawię Wam mój sposób na pieczenie chleba, ale dostosujcie go do swoich potrzeb. Ja całość szykuję wieczorem dzień wcześniej, a piekę rano bo korzystam z fotowoltaiki 🙂 Ale możesz też przygotować całość rano przed wyjściem do pracy i upiec wieczorem, by rano mieć świeże pieczywo.
Przepis na chleb żytni na zakwasie krok po kroku:
Zakwas wyjmij z lodówki, by się ogrzał i “ożył” – najlepiej na kilka godzin przed szykowaniem ciasta, ale jeżeli chcesz to zrobić np. przed pracą, to godzinka poza lodówką też wystarczy.
Do miski wsyp
- 200 g mąki żytniej,
- cały zakwas
- 200 ml przegotowanej letniej wody.
Wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw na kilka godzin.
Po kilku godzinach odłóż do słoiczka 3-4 łyżki stołowe zakwasu na następny chleb i schowaj w lodówce.
Do tego, co zostało w misce dodaj:
- 300 ml letniej przegotowanej wody,
- łyżeczkę soli
- 300 g mąki – ja mieszam 200 g orkiszowej z żytnią, mój brat żytnią z gryczaną. Zrób tak, jak lubisz 🙂
Całość wymieszaj, przełóż do formy w której będziesz piec chleb i wstaw do zimnego piekarnika na 2-3 godziny.
Ciasto urośnie, a wtedy włącz piekarnik na 190 stopni i piecz 70 minut.
Zaraz po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i z formy, by odparował.
Dodatkowe porady:
- chleb idealnie nadaje się do mrożenia. Ja piekę 2 chleby, kroję na połówki i każdą z nich mrożę w osobnym woreczku. Wieczorem wyjmuję na blat kuchenny (w tym woreczku) i mam świeży chleb rano.
- ciasto przed pieczeniem możesz wymieszać z orzechami, żurawiną, otrębami lub wierzch posypać płatkami owsianymi
- chleb przechowuj owinięty w bawełnianą ściereczkę – zaletą chleba na zakwasie jest to, że długo pozostaje świeży i nie pleśnieje.
Jeżeli mój przepis na chleb żytni na zakwasie się Tobie spodobał, to będzie mi bardzo miło, jeżeli go udostępnisz 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!