Ciasto drożdżowe – najlepszy przepis!
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z latem, wakacjami i dzieciństwem. Z moją ukochaną babcią, ze szklanką ciepłego mleka lub domowego kompotu. To są takie wspomnienia, które powodują u mnie mokre oczy!
Ciasto drożdżowe było w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Piekła babcia, piekła mama, piekły ciocie – piekę ja! Ostatnio nawet mój mąż powiedział swojej teściowej, a mojej mamie, że uczeń przerósł mistrza. Tak, wiem – ryzykował chłopak życie ?
Tak czy inaczej przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi! Wykorzystuję je do przygotowania ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką, ale także drożdżówek, bułeczek czy chałki.
Chałka/ drożdżówki/ bułeczki z ciasta drożdżowego
Te proporcje starczą na dwie chałki lub 24 bułeczki. Albo chałkę i 12 bułeczek, albo 20 drożdżówek.
Ciasto jest bazą, a Ty możesz wyczarować z niego co chcesz/
Składniki
200 ml mleka
1/4 kostki drożdży świeżych albo opakowanie drożdży suszonych
500 g mąki
50 g cukru
150 ml oleju lub pół kostki stopionego masła – masło nadaje niesamowitego aromatu, ale ciasto z olejem jest bardziej wilgotne, więc wybór należy do Ciebie ?
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie
Mleko odrobinę podgrzewam, ale tak by było ciepłe lecz nie gorące. Dodaję pokruszone lub suszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiam na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję szczyptę soli, jajko, olej/roztopione masło i rozczyn mleka z drożdżami. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką, miskę przykrywam ręcznikiem kuchennym i wstawiam do ciepłego piekarnika, albo w inne ciepłe miejsce na około godzinę.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę/ blat posypany mąką i delikatnie wyrabiam dosypując mąki. Formuję, to na co mam ochotę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni (ciasto w formie do “suchego patyczka”).
Jeżeli są to bułeczki lub chałka, to przed pieczeniem można je posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub sezamem/ makiem. Jeżeli drożdżówki, to na plackach ciasta układam owoce, posypuję kruszonką i piekę około 25 minut w 170 stopniach.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki
Ciasto
200 ml mleka
1/4 kostki drożdży świeżych albo opakowanie drożdży suszonych
500 g mąki
150 g cukru
150 ml oleju lub pół kostki stopionego masła – masło nadaje niesamowitego aromatu, ale ciasto z olejem jest bardziej wilgotne, więc wybór należy do Ciebie ?
1 jajko
szczypta soli
Kruszonka
pół kostki masła
mąka
cukier
Kruszonkę zawsze robię „na oko” – wyrabiam te 3 składniki, aż zaczną się oddzielać ładne kawałeczki kruszonki
Dowolne owoce – najbardziej lubię z truskawkami, ale robiłam też z jagodami, malinami, porzeczkami a nawet rabarbarem. Ciasto wychodzi zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi owocami, jednak przy mrożonych należy je rozmrozić i odlać powstały sok, natomiast rabarbar zasypać cukrem i również poczekać, aż puści sok.
Przygotowanie
Mleko odrobinę podgrzewam, ale tak by było ciepłe lecz nie gorące. Dodaję pokruszone lub suszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiam na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję szczyptę soli, jajko, olej/roztopione masło i rozczyn mleka z drożdżami. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką, miskę przykrywam ręcznikiem kuchennym i wstawiam do ciepłego piekarnika, albo w inne ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotowuję kruszonkę, a następnie owoce – tnę na mniejsze kawałki, odsączam itd – w zależności z czym chcę zrobić ciasto.
Czas na formę do pieczenia – i teraz uwaga! Proporcje nadają się na pieczenie ciasta w tortownicy o wymiarach około 24 cm, ale również na prostokątnej dużej blaszce. Jeżeli piekę ciasto chwilę przed przyjściem gości to używam tortownicy – jest wtedy bardzo wysokie, puszyste i pięknie wygląda na talerzu z nóżką ? Niestety przez swoją wysokość szybko traci świeżość. Jeżeli piekę ciasto do „użytku domowego”, to wybieram prostokątną, większą blachę – ciasto jest wtedy niższe, ale dłużej pozostaje wilgotne i można je podzielić na więcej kawałków ?
Ok, ciasto nam urosło – wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wylewam ciasto na formę. Na ciasto kładę owoce i kruszonkę. Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Uważaj, żeby nie przesuszyć ciasta – warto użyć patyczka aby sprawdzić czy nie jest już surowe i wtedy je wyjąć.
Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zjadam kilka kawałków ciepłego – tak wiem, że brzuch będzie bolał ? eeetam – nigdy nic nie bolało ? Jeżeli to ciasto dla gości to nie tykam i muszę pilnować męża ? Posypuję cukrem pudrem, kładę kilka listków mięty i czekam na gości.
Smacznego!! Dajcie znać czy się udało!
Ciasto rewelacyjne. Właśnie piekę na specjalne zamówienie cioci,która jutro przyjeżdża do nas. Ciasto zrobiło furorę w Szwecji. Podczas 2 tygodniowego pobytu, piekłam go 7 razy w upale 35 stopniowym dla rodziny,która tam mieszka.
wow! To chyba komplement 🙂
Zapomniałam napisać,że zawsze robię z podwójnej porcji. Błyskawiczne znika. Bardzo polecam.