Gotujemy

Ciasteczka maślane

Wracam do tych ciasteczek za każdym razem gdy Wiki chce coś ze mną upiec – przepis bardzo szybki, sprawdzony i możliwy do zrealizowania z dwulatką ?

 

 

Pachnące, kruche, maślane ciasteczka – chcecie??

No to zaczynamy!

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

aromaty: waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, cytrynowy… jaki tylko chcesz ?

 

 

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier.

Dodaję pokrojone w kawałki masło i wstępnie zagniatam.

Wbijam jajko, dodaję aromat i zagniatam do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 15 minut.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 170 stopni.

Wykrawam ciasteczka, układam na papierze do pieczenia i piekę do momentu, aż będą rumiane – około 10 minut.

 

 

Smacznego!

 

P. S. Ciasteczka robię zawsze z podwójnej porcji, bo schodzą ekspresowo ?

P. S. Aromaty/ ekstrakty robię sama – pisałam o tym TU

 

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

3 komentarze


  • Odpowiedz

    Carla
    25 stycznia 2018 at 21:18

    Wyglądają pysznie ? Muszę sobie zapisać przepis


  • Odpowiedz

    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    25 stycznia 2018 at 22:16

    Mamy identyczny przepis i też uwielbiamy te ciasteczka!


  • Odpowiedz

    Wyrodna Matka
    25 stycznia 2018 at 23:34

    Bosz! To jest przepis z kategorii, które lubię: wszystkie składniki mam aktualnie w domu, wykonanie mega szybkie i nieskomplikowane i w dodatku wygląda tak smaaaacznie ? Z chęcią jes upiekę ?

  • Odpowiedz


    9 + 1 =