Ciasteczka maślane
Wracam do tych ciasteczek za każdym razem gdy Wiki chce coś ze mną upiec – przepis bardzo szybki, sprawdzony i możliwy do zrealizowania z dwulatką ?
Pachnące, kruche, maślane ciasteczka – chcecie??
No to zaczynamy!
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
aromaty: waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, cytrynowy… jaki tylko chcesz ?
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier.
Dodaję pokrojone w kawałki masło i wstępnie zagniatam.
Wbijam jajko, dodaję aromat i zagniatam do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 170 stopni.
Wykrawam ciasteczka, układam na papierze do pieczenia i piekę do momentu, aż będą rumiane – około 10 minut.
Smacznego!
P. S. Ciasteczka robię zawsze z podwójnej porcji, bo schodzą ekspresowo ?
P. S. Aromaty/ ekstrakty robię sama – pisałam o tym TU
3 komentarze
Carla
25 stycznia 2018 at 21:18
Wyglądają pysznie ? Muszę sobie zapisać przepis
Sylwia Wośkowiak-Kierepka
25 stycznia 2018 at 22:16
Mamy identyczny przepis i też uwielbiamy te ciasteczka!
Wyrodna Matka
25 stycznia 2018 at 23:34
Bosz! To jest przepis z kategorii, które lubię: wszystkie składniki mam aktualnie w domu, wykonanie mega szybkie i nieskomplikowane i w dodatku wygląda tak smaaaacznie ? Z chęcią jes upiekę ?