Placuszki z cukinii? Ależ proszę! Przedstawiam przepis tak prosty, że nawet dziecko go zrobi 🙂
Placuszki z cukinii to danie, które w sezonie na cukinię jest w naszym domu co kilka dni. Proste, bardzo smaczne i mocno warzywne.
Przepis na placuszki z cukinii
Składniki:
- Cukinia – nie podaję ilości, bo tak właściwie od tego ile cukinii użyjesz zależy reszta. Ja zużywam zawsze pół takiej dużej z ogrodu, albo dwie “sklepowe”
- Jajko
- Mąka
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Opcjonalnie
- mleko, jeżeli ciasto wyjdzie za gęste
- starta marchew + podsmażona cebulka, jeżeli chcesz by placuszki były bardziej warzywne i wytrawne
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i jeżeli jest duża i ma grubą skórę to obieramy i wyciągamy pestki. Jeżeli jest mała z cienką skórką i bez pestek to nie musimy. Pestki super się usuwa łyżką do lodów 🙂
Ścieramy całość na tarce o grubych oczkach.
Możemy odcedzić startą cukinię na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
Przekładamy całość do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i mąkę. I tu do woli – jeżeli chcecie, by to były takie bardziej “placki z cukinią” to dodajcie więcej jajka, mąki i trochę mleka. Ja natomiast lubię, gdy w daniu jest jednak przewaga cukinii delikatnie sklejonej jajkiem i mąką, więc dodaję tylko tyle, by postała masa, którą da się smażyć.
Wszystko mieszamy i smażymy na patelni z odrobiną oleju i placuszki z cukinii są gotowe!
Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas z jogurtem i cukrem/ owocami.
Jeżeli do masy dodasz marchewkę i cebulę to możesz podawać z gulaszem, leczo albo z kwaśną śmietaną/ jogurtem.
Smacznego! 🙂
Tipy:
Placuszki z cukinii są świetnym pomysłem na śniadanie dla dziecka do szkoły – można je włożyć do pojemnika i zjeść na zimno. Bedą tez fajną opcją na piknik czy dzień na plaży.
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!