Gotujemy

Babeczki o zapachu tropikalnych wakacji

Pachną tak, że mam ochotę położyć się pod palmą na leżaku ?

Banan, kokos, migdały…  Aromatyczne, mięciutkie i banalnie proste. Zróbcie z maluchami!

 

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 jajka

1/3 szklanki cukru – nie jest konieczny

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju – świetnie tu pasuje rozpuszczony olej kokosowy lub masło orzechowe

1,5 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina olejku migdałowego

3/4 szklanki wiórków kokosowych

opcjonalnie – skórka z cytryny, pomarańczy, płatki migdałów.

 

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy i mieszamy z resztą składników. Proste? Proste ?

Ciasto powinno być gęste – takie, by łatwo dało się nałożyć je łyżką do foremek. Jeżeli konsystencja nie jest odpowiednia – dodaj trochę mąki lub mleka w zależności od potrzeb.

Najbardziej lubię piec babeczki w silikonowych foremkach, rozłożonych w metalowej formie – mają wtedy ładny kształt i są dobrze wypieczone.

 

 

fot. pysznapaczka.pl

 

 

Piekę 20 minut/ „do suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni.

Gorące delikatnie wyjmuję z silikonowych foremek by odparowały. Posypuję cukrem pudrem i gotowe ?

 

Mówiłam, ze będzie banalnie prosto?

I pachnie wakacjami? ?

 

No to smacznego!

 

 

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

1 Komentarz


  • Odpowiedz

    Ilona
    12 marca 2018 at 00:44

    Kradnę przepis i zabieram się za pieczenie! Akurat babeczki to to co mi najlepiej w(y)chodzi ??

  • Odpowiedz


    + 63 = 73