Babeczki o zapachu tropikalnych wakacji
Pachną tak, że mam ochotę położyć się pod palmą na leżaku ?
Banan, kokos, migdały… Aromatyczne, mięciutkie i banalnie proste. Zróbcie z maluchami!
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1/3 szklanki cukru – nie jest konieczny
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju – świetnie tu pasuje rozpuszczony olej kokosowy lub masło orzechowe
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina olejku migdałowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
opcjonalnie – skórka z cytryny, pomarańczy, płatki migdałów.
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy i mieszamy z resztą składników. Proste? Proste ?
Ciasto powinno być gęste – takie, by łatwo dało się nałożyć je łyżką do foremek. Jeżeli konsystencja nie jest odpowiednia – dodaj trochę mąki lub mleka w zależności od potrzeb.
Najbardziej lubię piec babeczki w silikonowych foremkach, rozłożonych w metalowej formie – mają wtedy ładny kształt i są dobrze wypieczone.
fot. pysznapaczka.pl
Piekę 20 minut/ „do suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni.
Gorące delikatnie wyjmuję z silikonowych foremek by odparowały. Posypuję cukrem pudrem i gotowe ?
Mówiłam, ze będzie banalnie prosto?
I pachnie wakacjami? ?
No to smacznego!
1 Komentarz
Ilona
12 marca 2018 at 00:44
Kradnę przepis i zabieram się za pieczenie! Akurat babeczki to to co mi najlepiej w(y)chodzi ??