Przepis na pączki na Tłusty Czwartek? Bardzo proszę! Dzielę się najlepszym przepisem jaki znam.
Ten przepis na pączki przywołuje moje najpiękniejsze wspomnienia (o wspomnieniach skrytych w moim sercu przeczytacie tu) – wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Przywołuje zapach wakacji u dziadków i momenty, do których chętnie bym wróciła.
Pamiętam, jak moja babcia je smażyła – w wielkim kotle w kuchni letniej. Uśmiechnięta i ubrana w granatowy fartuszek w kwiatki. Pachniały pięknie, a nadziane były powidałami.
Teraz smażę ja i dzielę się z Wami przepisem!
Przepis na pączki
Składniki:
- 500 g maki
- 200 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- opcjonalnie: kieliszek wódki (sprawia, że pączki nie chłoną tak tłuszczu)
- 2 litry oleju do smażenia (można pomieszać ze smalcem)
- nadzienie jakie lubisz – u mnie powidła, marmolada, krem orzechowy, pasta pistacjowa…
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozczynu – podgrzej delikatnie mleko, by było ciepłe, ale nie gorące. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę, ale się spieni.
Rozpuść masło – możesz to zamienić na 100 ml oleju, ale maślany smak wygrywa 🙂
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, dodaj szczyptę soli, jajka, wystudzone masło lub olej. Wlej rozczyn drożdży, kieliszek wódki i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładko odchodziło od dłoni – jeżeli trzeba, dodaj trochę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po godzinie przełóż na stolnicę i podziel na kuleczki. Każdą rozpłaszcz i na środku połóż nadzienie – zawiń je szczelnie i uformuj kulkę. Ułóż pączki jeden obok drugiego na stolnicy, przykryj ściereczką i pozwól jeszcze wyrosnąć.
Rozgrzej olej w garnku o szerokiej podstawie. Olej musi być dobrze rozgrzany – możesz to sprawdzić wrzucając małe kawałki surowego ciasta.
Do dobrze rozgrzanego oleju wkładaj ostrożnie pączki i smaż na złocisty kolor przewracając na obie strony. Wyjmuj na talerz z ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Możesz lukrować, posypać cukrem pudrem, ale najlepiej wbrew obawom babci o bolący brzuch jeść ciepłe zapijając mlekiem 🙂
Mam nadzieję, że ten przepis na pączki zagości w Waszych domach. Smacznego! 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!