Placuszki z cukinii? Ależ proszę! Przedstawiam przepis tak prosty, że nawet dziecko go zrobi 🙂

Placuszki z cukinii to danie, które w sezonie na cukinię jest w naszym domu co kilka dni. Proste, bardzo smaczne i mocno warzywne.

Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

  • Cukinia – nie podaję ilości, bo tak właściwie od tego ile cukinii użyjesz zależy reszta. Ja zużywam zawsze pół takiej dużej z ogrodu, albo dwie “sklepowe”
  • Jajko
  • Mąka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie
    • mleko, jeżeli ciasto wyjdzie za gęste
    • starta marchew + podsmażona cebulka, jeżeli chcesz by placuszki były bardziej warzywne i wytrawne

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i jeżeli jest duża i ma grubą skórę to obieramy i wyciągamy pestki. Jeżeli jest mała z cienką skórką i bez pestek to nie musimy. Pestki super się usuwa łyżką do lodów 🙂

Ścieramy całość na tarce o grubych oczkach.

Możemy odcedzić startą cukinię na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.

Przekładamy całość do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i mąkę. I tu do woli – jeżeli chcecie, by to były takie bardziej “placki z cukinią” to dodajcie więcej jajka, mąki i trochę mleka. Ja natomiast lubię, gdy w daniu jest jednak przewaga cukinii delikatnie sklejonej jajkiem i mąką, więc dodaję tylko tyle, by postała masa, którą da się smażyć.

Wszystko mieszamy i smażymy na patelni z odrobiną oleju i placuszki z cukinii są gotowe!

Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas z jogurtem i cukrem/ owocami.

Jeżeli do masy dodasz marchewkę i cebulę to możesz podawać z gulaszem, leczo albo z kwaśną śmietaną/ jogurtem.

Smacznego! 🙂

Tipy:

Placuszki z cukinii są świetnym pomysłem na śniadanie dla dziecka do szkoły – można je włożyć do pojemnika i zjeść na zimno. Bedą tez fajną opcją na piknik czy dzień na plaży.


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life