Pieczona cukinia to nasze odkrycie roku 2020 – wprowadziliśmy się do nowego domu i sąsiedzi zaprosili nas któregoś razu na kolację. Sąsiadka podała tę właśnie cukinię i przepadliśmy!
Trochę zmodyfikowałam przepis, ale cukinię w tej formie jemy hurtowo!
Pieczona cukinia w tej wersji jest świetnym daniem samodzielnym, ale może być też pysznym dodatkiem np. do mięsa z grilla.
Pieczona cukinia z mozzarellą i pomidorami
Składniki:
12 plastrów cukinii – grubość około 1 cm
3 pomidory
opakowanie szynki parmeńskiej
opakowanie mozzarelli mini – opcjonalnie może być duża kulka pokrojona na kawałki, ale te małe kuleczki bardzo ładnie wyglądają… przed upieczeniem, bo po upieczeniu nie widać różnicy 😉
ząbek czosnku
cebula
pieprz, sól, oliwa z oliwek
Pieczona cukinia krok po kroku:
Cukinię myjemy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie solimy.
Na suchej patelni podsmażamy opakowanie szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki. Po chwili dodajemy cebulkę posiekaną w drobną kostkę, zmiażdżony ząbek czosnku – podsmażamy chwilkę i dodajemy 3 pomidory również pokrojone w kostkę.
Smażymy do momentu odparowania wody z pomidorów – tak, by powstał gęsty sos.
Doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami.
Na każdy plaster kładziemy łyżkę farszu a na środek kulkę/ kostkę mozzarelli.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do miękkości cukinii.
Jemy na ciepło – możemy przed podaniem dodatkowo posypać parmezanem 🙂
Smacznego!
P. S. A kiszone ogórki i chleb na zakwasie już znacie? 🙂
Chcecie więcej przepisów na cukinię? Mam w zanadrzu pyszny ketchup i placuszki 😉
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!