Pieczona cukinia to nasze odkrycie roku 2020 – wprowadziliśmy się do nowego domu i sąsiedzi zaprosili nas któregoś razu na kolację. Sąsiadka podała tę właśnie cukinię i przepadliśmy!

Trochę zmodyfikowałam przepis, ale cukinię w tej formie jemy hurtowo!

Pieczona cukinia w tej wersji jest świetnym daniem samodzielnym, ale może być też pysznym dodatkiem np. do mięsa z grilla.

Pieczona cukinia z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

12 plastrów cukinii – grubość około 1 cm

3 pomidory

opakowanie szynki parmeńskiej

opakowanie mozzarelli mini – opcjonalnie może być duża kulka pokrojona na kawałki, ale te małe kuleczki bardzo ładnie wyglądają… przed upieczeniem, bo po upieczeniu nie widać różnicy 😉

ząbek czosnku

cebula

pieprz, sól, oliwa z oliwek

pieczona cukinia

Pieczona cukinia krok po kroku:

Cukinię myjemy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie solimy.

Na suchej patelni podsmażamy opakowanie szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki. Po chwili dodajemy cebulkę posiekaną w drobną kostkę, zmiażdżony ząbek czosnku – podsmażamy chwilkę i dodajemy 3 pomidory również pokrojone w kostkę.

Smażymy do momentu odparowania wody z pomidorów – tak, by powstał gęsty sos.

Doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami.

Na każdy plaster kładziemy łyżkę farszu a na środek kulkę/ kostkę mozzarelli.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do miękkości cukinii.

Jemy na ciepło – możemy przed podaniem dodatkowo posypać parmezanem 🙂

Smacznego!

P. S. A kiszone ogórki i chleb na zakwasie już znacie? 🙂

Chcecie więcej przepisów na cukinię? Mam w zanadrzu pyszny ketchup i placuszki 😉


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life