Ciasto bez pieczenia – kremowa pianka na maślanym spodzie.
Ciasto bez pieczenia? Macie czasem tak, że coś byście upiekły, ale na samą myśl o włączeniu piekarnika latem topicie się jak lody na patyku?
Wtedy na ratunek przychodzą ciasta bez pieczenia!
Mam takie jedno w swoim przepiśniku – podzielę się oczywiście ?
Składniki na ciasto bez pieczenia:
- 100 g herbatników
- 50 g masła
- 2 galaretki
- 500 ml śmietanki kremówki
- owoce
Przygotowanie:
Zacznijmy od spodu:
- tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
- masło rozpuszczamy
- herbatniki przekładamy do blendera i mielimy na drobne okruszki, lub wkładamy do worka i tłuczemy młotkiem do mięsa
- kiedy masło ostygnie trochę, całość łączymy i przekładamy na spód tortownicy dociskając palcami lub łyżką
- wkładamy do lodówki i czekamy na masę
Alternatywa:
- Zamiast spodu z herbatników, możesz dno wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Będzie szybciej i bez bałaganu, ale gwarantuję Ci, że ciasteczkowy spód zrobi efekt wow!
- Zamiast herbatników do ciasteczkowego spodu możesz użyć ciasteczek owsianych, czekoladowych, oreo… jakich tylko chcesz! Zachowaj jednak proporcje ciastek i masła.
Masa:
- przygotuj sporą miskę
- w tej mice rozpuść 2 galaretki w 700 ml gorącej wody – na opakowaniu napisane będzie zapewne, że jedną galaretkę powinnyśmy rozpuścić w 500 ml, a dwie w 1000 ml, ale chodzi o to by galaretka była gęsta w połączeniu z kremówką
- z rozpuszczonych galaretek odlej około 200 ml do szklanki (polejesz nią potem wierzch ciasta, by przykryć owoce)
- galaretki studzimy
- przygotowujemy owoce – jakie tylko chcecie, byle nie kiwi, bo galaretka się nie zwiąże
- ubijamy śmietankę kremówkę z odrobiną cukru pudru, a kiedy galaretka zaczyna gęstnieć przekładamy ubitą śmietankę do tej dużej miski z galaretką, o której wspominałam na początku ?
- mieszamy i wkładamy do lodówki
- za jakiś czas znowu mieszamy i do lodówki
- jeszcze raz mieszamy ?
- jeżeli masa zaczyna gęstnieć, to przelewamy ją na ciasteczkowy spód
- jeżeli jest już wystarczająco stabilna, to układamy na niej owoce i zalewamy resztą galaretki, którą odlałyśmy wcześniej do szklanki
- chłodzimy przez kilka godzin
Smacznego! ?
Brak komentarzy