Dania z grilla – moje najlepsze sprawdzone przepisy
Dania z grilla = Majówka, wakacje, weekendy! Dla mnie to nierozłączne – też tak macie?
Dania z grilla.
Pewnie liczycie na mnóstwo pięknych zdjęć dań z grilla, ale… marna ze mnie fotografka kulinarna, a zdjęć ściągniętych z Internetu nie uznaję. Macie za to zdjęcie pszczoły (bąka, trzmiela???) ? Ta pszczoła jest wyjątkowa, bo włoska, toskańska! A Toskanię kocham bezgranicznie i właśnie tam jadłam najlepszą w życiu wołowinę z grilla – stek Fiorentina od Danusi! To tak tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do mojej listy pomysłów na dania z grilla – wszystkie sprawdzone, wielokrotnie testowane i naprawdę pyszne!
Na początek zasady!
- pamiętajcie, by grilla dobrze umyć przed użyciem, szczególnie elementy na których leży jedzenie – spożywanie spalenizny z poprzedniego razu do zdrowych nie należy. Nowego grilla też należy dobrze umyć.
- mięso zamarynujcie kilka godzin wcześniej – niech przejdzie smakiem, ale nie może się marynować zbyt długo. Dlaczego? Idealna marynata to połączenie kwasu, oliwy i smaku przypraw – jeżeli będziemy marynować zbyt długo, to możemy uszkodzić włókna mięsa i po przyrządzeniu może być twarde. Zatem jeżeli grillujemy wieczorem, to marynujmy rano. Ważne jest też, by kawałki mięsa nie były zbyt grube.
- patyki do szaszłyków warto wcześniej namoczyć w wodzie – nie spalą się tak szybko.
- niech składniki będą świeże, dobre gatunkowo i smaczne – lepiej mniej, a dobrze! ?
- dania z grilla mają Wam sprawiać przyjemność i wprowadzać w stan relaksu – pamiętajcie o tym!
… a teraz grillujemy!
Mięsne dania z grilla
Tutaj chyba nie ma limitu – możemy grillować prawie wszystko!
Moje ulubione?
- szaszłyki z różnych mięs z warzywami – tutaj można szaleć do woli ? Kurczak, wieprzowina, boczek, kiełbaska pokrojona w kawałki, cebula, papryka, pieczarki… Fajny patent? Np. wieprzowinę przekładam liściem laurowym – nadaje wspaniałego aromatu!
- kiełbaski – kolejny fajny patent? Nie nacinam kiełbasek nożem, bo często zdarzało się, ze robiłam to zbyt mocno i pękały. Nakłuwam je widelcem, a w ten sposób tłuszcz i woda mają ujście. Inna opcja? Kiełbasę kroję wzdłuż – grilluje się szybciej.
- nie ulubione, ale moi rodzice lubią… kaszanka ? Kto lubi? Zawijamy ją w folię aluminiową, możemy dołożyć cebulę, posypać majerankiem. Podobno świetnie smakuje również z kawałkami jabłek.
- skrzydełka, karkówka, żeberka marynowane – dowolne mięso, dowolna marynata i gotowe (marynaty będą niżej).
- steki wołowe – kawał mięsa grillujemy krótko, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec układamy na nim kawałek masła czosnkowego.
- burgery wołowe – nie ma prostszego przepisu na udane przyjęcie w ogrodzie! Dobra, zmielona wołowina, bułki (domowe – patrz TU? ) , warzywa i gotowe. Mięso doprawiam tylko pieprzem, solą – a smaczku dodaję posiekaną miętą i startą skórką z cytryny. Możemy też włożyć w mięso kawałek żółtego sera – rozpuści się pod wpływem temperatury.
- sataje drobiowe – pierś kurczaka marynujemy w dowolnej marynacie, tniemy na długie paski i nabijamy na patyki do szaszłyka. Grillujemy bardzo krótko, by mięso nie było suche.
- kofty wieprzowe z miętą – nasz hit ubiegłego roku! Mięso mielone – łopatka lub szynka wieprzowa wyrabiamy z odrobiną oliwy, czosnkiem, solą, pieprzem i dużą garścią siekanej mięty. formujemy kuleczki i owijamy nimi patyczki do szaszłyków. Można potem jeść z patyka – bardzo wygodne!
- pierś z kaczki – marynujemy w czerwonym winie, czosnku, majeranku. Tniemy wzdłuż na pół – tak, by kawałek miał grubość max. 2 cm. Osuszamy i grillujemy krótko, tak by mięso pozostało miękkie i różowe w środku.
Marynaty do mięs z grilla
Tak jak wspominałam wyżej – idealna marynata do mięsa to kwas (sok z cytrusów, ocet winny), oliwa i przyprawy. Kwas sprawia, że w czasie grillowania z mięsa wypływa mniej wody, przez co jest bardziej soczyste i delikatne. Natomiast oliwa jest „przewodnikiem” dla przypraw, które nadają aromatu. Kwasem jest też wino – do mięsa czerwone, do drobiu i ryby białe. Zawsze wytrawne! Wino jest delikatniejszym kwasem niż ocet winny i dodatkowo wydobywa smak.
Możemy też marynować w jogurcie naturalnym lub kefirze – kwasy naturalne w nich zawarte rozmiękczają włókna mięsa.
Ryby lubię marynować w marynacie na bazie sosu sojowego – nie używam już wtedy soli.
Przykłady?
- czosnkowa – olej, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz
- ziołowa – olej, białe wino, ulubione zioła, sól, pieprz
- paprykowa – olej, ocet winny, ostra lub słodka papryka, sól, posiekana papryczka chilli
- jogurtowa – jogurt naturalny, skórka cytrynowa, sól, pieprz, olej + przyprawy, zioła (np. mięta, bazylia)
- piwna – piwo, olej, czosnek, dowolne przyprawy
- no i oczywiście tradycyjna marynata barbecue – idealna do żeberek, skrzydełek
Ryby/ owoce morza z grilla
- pstrąg w całości – do środka wypatroszonego pstrąga wkładamy masło, czosnek, tymianek, pieprz, sól i grillujemy. Możemy na aluminiowej tacy, możemy w folii, ale jeszcze lepiej sprawdzi się specjalny ruszt, w który wkładamy rybę i możemy całość odwracać na grillu.
- szaszłyki z krewetek i ananasa – krewetki (najlepiej duże i w całości) marynujemy w białym winie, posiekanej pietruszce. Ananasa kroimy w dużą kostkę. Całość nabijamy na patyki. Zamiast krewetek (lub poza krewetkami) możemy dodać kostki łososia.
- filet rybny w folii aluminiowej – kawałek ryby, na to odrobina masła, plaster cytryny, koperek, sól, pieprz. W takiej wersji bardzo lubię dorsza i łososia.
Dodatki do dań z grilla
- pieczone ziemniaki – myję dokładnie ziemniaki, nacinam na głębokość 1 cm, układam na folii aluminiowej – na to plaster masła, sól. Zawijam i kładę na ruszt lub do węgla.
- grillowane warzywa – cukinia, bakłażan, papryka, pomidorki koktajlowe… Całość myjemy, kroimy (poza pomidorkami) układamy na aluminiowej tacce i grillujemy. Możemy spryskać oliwą, doprawić ulubionymi ziołami.
- szparagi! taak mamy sezon na szparagi ? Grillujemy w całości lub w formie szaszłyków w połączeniu z mięsem. Możemy też szparagi owinąć szynką szwarcwaldzką, ułożyć na aluminiowej tacy. Preferuję zielone szparagi – a Wy?
- grillowana kukurydza? Można ją pociąć na kawałki długości ok. 10 cm, nabić na patyki do szaszłyków i tak grillować. Na koniec położyć na kukurydzy płatek masła, posolić i zajadać ?
- ser halloumi, oscypek, camembert – najlepiej na tacy aluminiowej, bo na ruszcie może z nich niewiele zostać ? Do tego wspaniale pasuje konfitura z żurawiny!
- grillowane jabłko z kozim serem i żurawiną – drążymy gniazdo nasienne, tak by w jabłku powstała przestrzeń na nadzienie. Do środka wkładam kawałki koziego sera i łyżeczkę konfitury z żurawiny. Zawijam folię i jabłka układam na ruszcie lub w węglu.
Sałatki
- tradycyjna grecka… po polsku, czyli z sałatą ? Tzn. sałata, oliwki, pomidory, cebula, ogórek, ser feta, sos sałatkowy.
- sałata z arbuzem, fetą – sałata, arbuz pokrojony w kawałki, ser feta, pestki słonecznika, sos sałatkowy.
- z gruszką, avocado i serem lazur – czyli sałata, gruszka, avocado, ser lazur, sos sałatkowy.
- sałata z krewetkami, mandarynką i jogurtem
- sałata z malinami/ truskawkami, ser mozarella, pestki dyni, sos balsamico.
- kasza quinoa, granat, rukola, sos balsamico
- klasyczna – ogórek, pomidor, cebula, pieprz, sól
- ziemniaczana – ziemniaki w mundurkach, boczek usmażony na suchej patelni, ogórek kiszony, czerwona cebula, majonez, pieprz, sól.
- kiszone ogórki – bezdyskusyjna klasyka ?
Nie bójcie się – prawdziwy „sos sałatkowy” będzie niżej ?
Dania z grilla na słodko
Tak! też można ?
- grillowane banany – na banany mam dwie opcje: w skórce i w folii aluminiowej. Te pierwsze kładę w całości na rusz i czekam aż będą czarne – potem przecinam wzdłuż, polewam rozpuszczoną czekoladą albo nakładam gałkę lodów. Te drugie obieram ze skóry, układam na folii aluminiowej, posypuję rodzynkami, orzechami, wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady – zawijam i grilluję.
- grillowany ananas! Uwielbiam go w połączeniu np. z łososiem w szaszłykach, z kurczakiem ale także jako dodatek czy deser. Kawałki świeżego ananasa kroję w kawałki, nabijam na patyki do szaszłyków i grilluję. Można też wcześniej namoczyć ananasa w rumie ?
- faszerowane jabłka – drążę gniazdo nasienne i do środka jabłka wkładam mieszankę miodu, orzechów, rodzynek, cynamonu – zawijam w folię i grilluję na ruszcie lub w węglu jak ziemniaki. Podaję z gałką lodów, jogurtem, advocatem, bitą śmietaną….. sky is the limit! ?
Inne dania z grilla
- pietruszkowe pesto – natka pietruszki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól, pieprz – całość blendujemy i podajemy do mięsa.
- tzaziki – jogurt grecki, czosnek, tarty ogórek, pieprz, sól
- czosnkowy – jogurt grecki, odrobina majonezu, czosnek siekany, pieprz, sól
- guacamole – avocado rozgniatam widelcem, pomidory obieram ze skóry, oddzielam pestki i tę część bez pestek kroję na drobną kosteczkę. Dodaję sok z limonki, posiekany czosnek, kolendrę, pieprz i sól – całość mieszam.
- chutney z czerwonej cebuli – cebulę kroję w pióra i prażę na maśle. Dodaję miód, cukier muscovado, trochę whisky i duszę aż powstanie gładka masa.
- chutnej z mango – cebulę siekam bardzo drobno i prażę na maśle, dodaję mango pokrojone w kosteczkę i cukier. Podlewam wszystko octem winnym, doprawiam ostrą papryką, kurkumą, imbirem i duszę do momentu, aż wszystko będzie miękkie.
- chutney z jabłka – kwaśne jabłka kroję w kostkę i prażę na maśle. Kiedy będą się już rozpadały podlewam białym winem, dodaje chrzan, doprawiam solą, pieprzem i gotowe!
- sos malinowy – może być do mięs i do sałaty. Szklankę malin miksujemy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 łyżki miodu, łyżkę musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego – wszystko blendujemy i gotowe ?
- masło ziołowe – miękkie masło ucieram z posiekaną pietruszką, pieprzem i solą. Można też zrobić wersję z czosnkiem.
- sos z marynaty? Nie wylewaj marynaty! Zagotuj ją, zredukuj, dodaj konfiturę z żurawiny/ z pomarańczy i masz pyszny sos do mięsa.
- sos sałatkowy – błagam, odstawcie sosy z paczki na półkę! ? Mam tu coś super – nie było jeszcze gościa w moim domu, który nie pytał o przepis na sos. No to uwaga! Musztarda, miód, sok z cytryny (czasem jak chcę poszaleć zamieniam go na limonkę, mandarynkę albo pomarańczę), odrobina oliwy z oliwek, pieprz, sól – wszystko wlewam do słoika, zakręcam (!!! ? ) i porządnie mieszam. Gwarantuję – jest pyszny!
Macie jeszcze jakieś super przepisy na dania z grilla? Podzielcie się koniecznie! ?
A teraz smacznego!
1 Komentarz
Mum’s Life
29 kwietnia 2018 at 22:08
chyba nie rozumiem…? ?