Przepis na ogórki kiszone? Sezon w pełni, więc bardzo proszę!
Ten przepis jest dedykacją dla naszych przyjaciół: Marty i Jose, którzy znaleźli na meksykańskiej ziemi polski akcent w postaci ogórków gruntowych i poprosili mnie o sprawdzony przepis na ogórki kiszone – spisałam go więc i dzielę się nim również z Wami 🙂
Kiszenie ogórków kojarzy mi się z dzieciństwem – pamiętam doskonale hurtowe kiszenie mojej mamy, babci i cioć. Pamiętam wakacje u babci na wsi, letnią kuchnię i upychanie ogórków w słoikach. Te wakacje to jedno z piękniejszych wspomnień w moim życiu.
Jak już zapewne wiecie z mojego Instagram’a, od dwóch lat jestem posiadaczką ogrodu pełnego pomidorów, ogórków i cukinii… coś muszę z tymi warzywami zrobić, więc kiszę jak mama, babcia, ciocie.
Spisałam przepis na ogórki kiszone od mojej mamy – bierzcie śmiało! 🙂
Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
- Ogórki gruntowe – najlepiej małe i jędrne, świeżo zebrane. Tip – jeżeli wiesz, że jutro ma padać to zbierz ogórki, by nie były nabite wodą tylko kruche i odpowiednio soczyste.
- Koper – całe gałęzie razem z kwiatostanem
- Chrzan – obrany korzeń i liście
- Czosnek – obrane ząbki
- Woda – przegotowana gorąca
- Sól – najlepiej kamienna niejodowana
- Opcjonalnie: pamiętam, że moja babcia dodawała jeszcze do słoików liście winogrona i porzeczki.
- Tip: gotowe zestawy do kiszenia (koper, chrzan, czosnek) znajdziesz w pęczkach w sklepach. Koszt około 5 zł, a pęczek starczy na 2-3 słoiki.
Przygotowanie:
Słoiki (najlepiej litrowe) i zakrętki myję, wyparzam wrzątkiem. Zakrętkę i górę słoika wycieram do sucha.
Gotuję wodę w czajniku i przygotowuję roztwór w proporcjach: 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.
TIP: Przygotowuję sobie zawsze taki roztwór w dużym dzbanku, dokładnie mieszam, żeby w każdym słoiku poziom słoności był taki sam.
Do słoików wkładam gałązki i kwiaty kopru, liście i korzeń chrzanu, ząbki czosnku, ewentualnie liście winogrona i porzeczki.
Ogórki myję i układam ciasno w słoikach, tak by wypełnić całą przestrzeń.
Na wierzch kładę jeszcze po gałązce kopru lub liściu chrzanu, żeby ubić ogórki oraz by całe były w wodzie.
Całość zalewam gorącym roztworem i zakręcam słoiki.
Po 2 dniach będą idealne małosolne, a po kilku kolejnych dniach pyszne ogórki kiszone na zimę, które idealnie pasują np. do mojego świeżego domowego chleba na zakwasie.
Smacznego! 🙂
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!
Wpadnij na mojego Instagram’a
Odwiedź Facebook’a
Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!