Przepis na ogórki kiszone? Sezon w pełni, więc bardzo proszę!

Ten przepis jest dedykacją dla naszych przyjaciół: Marty i Jose, którzy znaleźli na meksykańskiej ziemi polski akcent w postaci ogórków gruntowych i poprosili mnie o sprawdzony przepis na ogórki kiszone – spisałam go więc i dzielę się nim również z Wami 🙂

Kiszenie ogórków kojarzy mi się z dzieciństwem – pamiętam doskonale hurtowe kiszenie mojej mamy, babci i cioć. Pamiętam wakacje u babci na wsi, letnią kuchnię i upychanie ogórków w słoikach. Te wakacje to jedno z piękniejszych wspomnień w moim życiu.

Jak już zapewne wiecie z mojego Instagram’a, od dwóch lat jestem posiadaczką ogrodu pełnego pomidorów, ogórków i cukinii… coś muszę z tymi warzywami zrobić, więc kiszę jak mama, babcia, ciocie.

Spisałam przepis na ogórki kiszone od mojej mamy – bierzcie śmiało! 🙂

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – najlepiej małe i jędrne, świeżo zebrane. Tip – jeżeli wiesz, że jutro ma padać to zbierz ogórki, by nie były nabite wodą tylko kruche i odpowiednio soczyste.
  • Koper – całe gałęzie razem z kwiatostanem
  • Chrzan – obrany korzeń i liście
  • Czosnek – obrane ząbki
  • Woda – przegotowana gorąca
  • Sól – najlepiej kamienna niejodowana
  • Opcjonalnie: pamiętam, że moja babcia dodawała jeszcze do słoików liście winogrona i porzeczki.
  • Tip: gotowe zestawy do kiszenia (koper, chrzan, czosnek) znajdziesz w pęczkach w sklepach. Koszt około 5 zł, a pęczek starczy na 2-3 słoiki.

Przygotowanie:

Słoiki (najlepiej litrowe) i zakrętki myję, wyparzam wrzątkiem. Zakrętkę i górę słoika wycieram do sucha.

Gotuję wodę w czajniku i przygotowuję roztwór w proporcjach: 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.

TIP: Przygotowuję sobie zawsze taki roztwór w dużym dzbanku, dokładnie mieszam, żeby w każdym słoiku poziom słoności był taki sam.

Do słoików wkładam gałązki i kwiaty kopru, liście i korzeń chrzanu, ząbki czosnku, ewentualnie liście winogrona i porzeczki.

Ogórki myję i układam ciasno w słoikach, tak by wypełnić całą przestrzeń.

Na wierzch kładę jeszcze po gałązce kopru lub liściu chrzanu, żeby ubić ogórki oraz by całe były w wodzie.

Całość zalewam gorącym roztworem i zakręcam słoiki.

Po 2 dniach będą idealne małosolne, a po kilku kolejnych dniach pyszne ogórki kiszone na zimę, które idealnie pasują np. do mojego świeżego domowego chleba na zakwasie.

Smacznego! 🙂


Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej!

Wpadnij na mojego Instagram’a

Odwiedź Facebook’a

Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!

Mum's Life