Gotujemy

Najprostszy sernik na świecie!

Sernik. Za punkt honoru obrałam sobie upieczenia tego ciasta, bo nigdy mi nie wychodziło! Ale znam już jego tajemnicę…

Sernik nie lubi zmian temperatury i tyle! Składniki w temperaturze pokojowej, pieczenie z powolnym obniżaniem temperatury i studzenie w piekarniku – ot cała filozofia ?

Najlepszy sernik jaki jadłam, to sernik mojej mamy – z wielokrotnie mielonego sera, z wiejskimi jajkami… pyszny!

A ja mam dla Was przepis ekspresowy – powiedzmy „dla zabieganych” ?

Składniki na sernik:

  • 1 kg serka w wiaderku „na sernik”
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • kostka masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, około 30 minut przed rozpoczęciem pracy
  • tortownicę o wymiarach około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • piekarnik włączamy na 170 stopni – grzanie góra-dół, bez termoobiegu
  • szykujemy dwie miski – mniejszą i większą
  • rozpuszczamy kostkę masła
  • do większej przekładamy ser
  • rozdzielamy jajka – białka do mniejszej, żółtka do większej (do sera)
  • miksujemy żółtka z serem
  • dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i resztę składników – miksujemy jeszcze chwilę
  • białka ubijamy na sztywną pianę – przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy
  • całą masę przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika
  • od tego momentu nie otwieramy już piekarnika! Sernik nie lubi jak mu się zagląda i zmienia temperaturę ?
  • i teraz zaczyna się zabawa…
  • przez 20 minut pieczemy w 170 stopniach
  • przez kolejne 30 minut w 150 stopniach
  • przez następne 40 minut w 120 stopniach
  • studzimy w piekarniku (najpierw zamkniętym, a po kilkunastu minutach otwartym).
  • chłodzimy w lodówce i dekorujemy czym tylko chcemy ?

Smacznego!

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Odpowiedz


+ 41 = 47